2014. április 23., szerda

Vasutas szelet

Ez a sütemény sokunknak a gyerekkorát idézi elő.Biztosan sokan ettetek már ilyen finom habos süteményt - vasutas szeletet . Nevének eredetét nem tudom ,hogy végül is miért vasutas , de az tény ,hogy mennyei finom!

Vasutas szelet

Hozzávalók a tésztához:
  • 4 tojássárgája
  • 25 dkg porcukor
  • 10 dkg margarin (zsír)
  • 30 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 2 dl tej
  • 1 púpozott ek. kakaópor (cukrozatlan)

Hozzávalók a habhoz:
  • 4 tojásfehérje
  • 25 dkg porcukor
  • pár csepp citromlé

A tészta tetejére:
néhány kanál lekvár (barack)


Elkészítés:
1. A tojásokat szét választjuk. A sárgáját a cukorral fehéredésig ki keverjük , majd váltakozva hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a tejet. 
2. Jól összekeverjük és kétfelé osztjuk a masszát.
3. Az egyik feléhez adjuk az  átszitált kakaóport és  ha még szükséges 1-2 kanálnyi tejet.
4. Sütőpapírral bélelt tepsibe kanál segítségével halmokat rakunk  bele, felváltva egy kakaós , egy sima. ( nem kell megijedni ,ha nagyon nem érnek össze , mert sütés közben összenőnek).
5. Előmelegített sütőben kb. 180 fokon megsütjük.
6. Amíg sül a tészta addig felverjük habbá a tojásfehérjét. Először csak kissé verjük fel a habot, nem túl keménnyé a citromlevével és a porcukorral. Majd vízgőz felett tovább verjük, míg kemény (vágható) habot kapunk.
7. Mikor már megsült a tészta, utána megkenjük a tetejét lekvárral és a felvert habbal, majd vissza tesszük pár percre a sütőbe ,hogy a hab egy kicsit megbarnuljon (süljön).



Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. Bocsánat, hogy beleszólok, de szerintem a felvert habot még a tészta sütése közben (a végén) kell a lekvárral együtt rákenni a süti tetejére, majd visszatolni még pár percre a sütőbe, hogy megkérgesedjen és megbarnuljon kissé a hab felső rétege... A képen is látszik egyébként, hogy nem nyers tojásfehérje van a sütin, hanem meg van sütve...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy észrevette a hibát ... máris javítottam!:)

      Törlés

linkwithin