2014. április 18., péntek

Burgonyás lángos

Gondolom, senkinek sem kell bemutatnom a lángost. Én nem ismerek senkit sem, aki ne szeretné. Ha azt a szót mondom,  hogy nyár - strand,  akkor egyből sokunknak  a lángos ugrik be.  Pedig nem csak ott lehet enni ... otthon is bármikor elkészíthető egy finom lángos. Én gyakran készítek a családomnak, mert imádják. Sokféle  lángost ismerek : kaprost, túrost, sonkást, káposztást .... stb.  Most egy hagyományos krumplis lángos receptet hoztam nektek. Amivel fogyasztható: zúzott fokhagymával, tejföllel és sajttal,  ki hogy szereti. Süssétek bátran, könnyű elkészíteni és nagyon finom!:)

Burgonyás lángos

Hozzávalók:
  • 40 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 héjában főtt burgonya
  • 1 ek. étolaj 
  • só (ízlés szerint)
  • csipet cukor
  • langyos tej 

  • étolaj a kisütéshez


Először is 2 db közepes nagyságú burgonyát héjastól tegyünk fel főni.

Elkészítés:
1. A liszt közepébe egy kis mélyedést készítünk (fészket). A 1dl langyos tejbe teszünk egy csipet cukrot és a liszt mélyedésébe öntjük. 
2. Belemorzsoljuk a tejbe az élesztőt, ujjunkkal egy kicsit összekeverjük, és szórunk a lisztből egy kicsit bele. Ezt is az ujjunkkal összekeverjük. Ez a kovász.
3. Letakarjuk,  majd várunk kb. 5-10 percet, míg a kovász fel fut. 
4. Ha meg főtt a burgonyánk, héjától meg pucoljuk és egy tányéron villával szét nyomkodjuk.
5. A kovászos lisztbe bele tesszük a sót, az olajat, a villával szétnyomkodott burgonyát, és annyi langyos tejet öntünk még hozzá, hogy egy rugalmas, könnyű tésztát kapjunk.
6. Letakarva kb. fél -1 órát kelesztjük, míg duplájára kell.
7. Bő, forró olajba süssük ki. ( Azért fontos, hogy az olaj forró legyen, hogy hamar megsüljön, így kevés olajat szívbe magába a tészta) .
8. Én  a következő képen készítem: Mikor már forró az olaj, egy mély tányérba öntök egy kis olajat. Ebbe mártogatom bele a kezemet, hogy jó olajos legyen (ne ragadjon a tészta a kezemhez) és a tésztából egy jó nagy tenyérnyi darabkát szakítok, és körbe-körbe meghúzkodom ( de gyorsan kell járnia a kéznek, hogy ne szakadjon szét a tészta), hogy  kör alakúra nyúljon. 
9. Először az egyik felét pirosra sütjük és utána megfordítjuk és megsütjük a másik felét is. (Vigyázzunk, mert hamar megsül a forró olajban).
10. Papírtörlővel bélelt tálba tesszük ki.
11. Utána ki hogyan szereti, fokhagymásan, tejfölös - sajtosan ... stb. fogyasztható.Sok sikert a sütéshez és jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin