2015. május 18., hétfő

Grízes krémes

A fiuk most csak négy napot bírtak ki sütemény nélkül ... Azt mondogatták: - De jó lenne, ha lenne itthon valami sütike, hiányzik az édesség! Úgy hogy elővettem ezt a receptet, ami már váró listán volt és hamar megsütöttem :) Mennyei finom, gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Aki szereti az ilyen krémes sütiket annak kötelező elkészíteni! ;) Öröm volt nézni, ahogy fogy a tányérról ... :) Szerintem ez a sütemény visszatérő "vendég" lesz nálunk!



Grízes krémes



Tészta hozzávalói:
  • 6 db tojás
  • 8 ek. liszt
  • 9 ek. cukor
  • 1 ek. kakaópor (cukrozatlan)
  • 1 csipet só
  • 0,5 dl napraforgó olaj
  • fél cs. sütőpor


Krém hozzávalói:
  • 6 dl tej
  • 5 púpozott  ek. búzadara
  • 7,5 dkg porcukor
  • 7,5 dkg cukor (kristály)
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 20 dkg margarin (szoba hőmérsékletű)






Tészta elkészítése: (Tepsi mérete: 20x36cm)
1. A tojásokat szétválasztjuk a fehérjétől a sárgáját. A tojások sárgáját a cukor felével habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat, a sót, és a kakaóport.
2. A tojások fehérjét kemény habbá felverjük a maradék cukorral.
3. A tojássárgás krémhez keverjük a felvert habot óvatosan, majd a sütőporral kevert lisztet apránként hozzáadjuk. Finoman összekeverjük az egészet.
4. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15-20 percig sütjük (tűpróba). Ha kihűlt vízszintesen kettévágjuk.


Krém elkészítése:
1. A tejet a kristály cukorral és a búzadarával felforraljuk.
2. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Időnként megkeverve kihűtjük.
3. A margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A KIHŰLT grízes krémmel össze keverjük.
4. A krém felét  a lapok közé kenjük, a másik felét pedig a tészta tetejére. Kakaóporral megszórjuk a tetejét.
5. Felszeletelés előtt legalább 1-2 órát a hűtőben pihentetjük.







Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin