2014. július 31., csütörtök

Szilvás gombóc

Ki ne szeretné a szilvás gombócot!? A házilag készítettnél meg tényleg nincs finomabb ... Az itt leírt hozzávaló adagokat, aki egy kicsit sokkalja az természetesen el is felezheti ... mert én nem keveset készítettem, mert imádja a családom ;) De nekünk ez a mennyiség is elfogyott (kb. 26 db lett). Le  lehet akár fagyasztani a még nyers, ki nem főzött gombócokat!Szilvás gombócHozzávalók:
  • 2 kg burgonya
  • só (ízlés szerint)
  • 2 db tojás
  • kb. 10-15 db szilva
  • étolaj
  • zsemlemorzsa
  • őrölt fahéj + porcukor
Előkészületek:
1. Először meg mossuk a szilvákat, elfelezzük és ki magozzuk.
2. Egy lábosban olajon zsemlemorzsát pirítunk (vigyázva, nehogy leégjen).
3. Egy mély tányérban összekeverjük a porcukrot a fahéjjal

Elkészítés:
1. A burgonyát héjastól feltesszük főni. Mikor megfőtt még melegen megpucoljuk és krumpli nyomon egy nagyobb tálba áttörjük.
2. Hozzáadjuk a sót, a felvert tojásokat és annyi lisztet teszünk hozzá, amennyit felvesz (lágy tészta legyen, de ne nagyon ragacsos). Jól összedolgozzuk.
3. Alaposan meglisztezett sík felületen ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk a tésztát és négyzetekre felvágjuk (Én kb. 8x8 cm-es négyzeteket vágtam, de ha kisebb gombócokat szeretnél, akkor 5x5 cm-re is vághatod).
4. Közben egy nagyobb fazékban feltesszük a vizet forrni. Teszünk a vízbe egy kis sót.
5. Az elfelezett szilvát bele mártogatjuk a porcukros-fahéjba és az egyik négyzetre vágott tészta közepére ráhelyezzük. Először batyuvá, majd golyókká formázzuk ... majd sorban így járunk el az összes felvágott krumplis tészta négyzettel.
6. Mikor felforrt a víz és a gombócokat már összeformáztuk, akkor a lobogó vízbe (de míg főzzük a gombócokat végig forrnia kell a víznek) egyszerre  kb. 5-6 db gombócot  beleteszünk főni. Mikor a gombóc a víz felszínére jött utána még kb. 4-5 percig főzzük, majd szűrű kanál segítségével kiszedjük a másik lábosba, amibe a megpirított zsemlemorzsa van. Jól megforgatjuk a zsemlemorzsában, majd egy tálba kivesszük. Szép sorban így járunk el az összes gombóccal.
7. Fogyasztás előtt megszórjuk fahéjas porcukorral a megfőtt szilvás gombócokat.


Sok sikert az elkészítéséhez és jó étvágyat kívánok! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin