2014. július 5., szombat

Képviselőfánk

A képviselőfánk szerintem sokunknak a kedvence. Annak ellenére, hogy könnyű elkészíteni a legtöbben nem mernek nekiállni ... nah jó bevallom, hogy az elején bennem is volt egy kis félsz ... :) De most tegyük félre a félelmeinket és kezdjük el a sütést, mert ezt nem szabad kihagyni hiszen annyira finom!



Képviselőfánk



Hozzávalók a tésztához:
  • 20 dkg víz (2dl)
  • 20 dkg margarin
  • 1 tk. cukor
  • 1 tk. só
  • 20 dkg liszt
  • 5 db tojás


Hozzávalók a krémhez:
  • 3 db tojássárgája
  • 4 dl tej
  • 4 ek. liszt
  • 5 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor


Hozzávalók a tejszínhabhoz:
  • 3 dl tejszín (hulala vagy habmester)
  • 1 cs. habfixáló


Elkészítés:
1. Egy edényben a vizet a vajjal, cukorral és a sóval felforraljuk. Ha már lobog hozzáadjuk a lisztet és folyamatosan keverjük, amíg a széle könnyedén elválik.
2. Egy hideg tálba átöntjük és félre tesszük pár percig hűlni. Mikor már langyos a tojásokat leütjük és összekeverjük, majd a tésztához adjuk apránként annyit, hogy az állaga nokedli szerű legyen. (Tojások méretétől függ, hogy mennyi tojás kell ... nekem közepes nagyságú volt és pont 5 db kellett).
3. A tésztát csillagcsőrös habzsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsibe (de ne túl közel egymáshoz, mert sütés közben megfognak nőni) vagy nagyobb dió nagyságú, vagy kisebb alma nagyságú halmokat nyomunk egymás mellé.
4. Sütés két ütemben fog történni: Először előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig sütjük (ilyenkor megnő és a külseje kezd kérgesedni). Utána a sütő hőmérsékletét 150-160 fokra levesszük és további 15-20 percig szárítjuk.
5. A megsült tésztát kivesszük és hagyjuk hűlni, addig elkészítjük a vaníliakrémet.
6. A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral egy edényben, majd a lisztet evőkanalanként csomómentesen hozzákeverjük. A tejet apránként öntjük hozzá, jó alaposan összekeverjük és hozzá adjuk a vaníliás cukrot.
7. Ezután lassú tűzön elkezdjük főzni a krémet folyamatos keverés mellett. Ha besűrűsödött a krém levesszük a tűzről és néha megkeverve lehűtjük.
8. A tejszínt felverjük kemény habbá, közben beletesszük a habfixálót.
9. A kihűlt vaníliakrémbe belekanalazunk 3-4 ek. felvert tejszínt. Összekeverjük.
10. A kihűlt fánkok tetejét levágjuk éles késsel.
11. Először a vanília krémet töltjük a csillagcsőrös habzsákba és mindegyikfánk aljába nyomunk a krémből, majd egy másik csillagcsőrös habzsákot a felvert habtejszínnel töltjük meg és a vanília krémre rányomjuk, majd rátesszük a kalapot! (Ha nincs két habzsák , természetesen így is megtudjuk tölteni csak közben el kell mosni).
12. Megszórhatjuk porcukorral a tetejét, vagy leönthetjük csokoládékrémmel vagy esetleg megcsurgathatjuk karamellel , ki hogyan szereti ...






Sok sikert az elkészítéséhez , jó étvágyat kívánok!:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin