2015. június 14., vasárnap

Sakk szelet

Ezt a süteményt már régóta és többször nézegettem, mert nagyon tetszett ... de sosem mertem neki állni, csak gyönyörködtem benne:) Egyre többen kértétek tőlem a receptet, úgy hogy aztán rászántam magam ... lesz ami lesz ;) Őszintén megmondom nem is bonyolult ... én képekkel illusztrálva próbálok  segíteni az elkészítésében. Nyugodtan álljatok csak neki, mert nem csak szép sütemény, hanem nagyon finom  ... és tuti, hogy neked is sikerülni fog!



Sakk szelet



Fehér tészta hozzávalói:
  • 20 dkg margarin (szoba hőmérsékletű)
  • 20 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3 db tojás
  • 1 db citrom héja (reszelt)
  • 15 dkg liszt
  • 1 kk. sütöpor


Barna tészta hozzávalói:
  • 20 dkg margarin (szoba hőmérsékletű)
  • 20 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3 db tojás
  • 10 dkg liszt
  • 2 ek. kakaópor (cukrozatlan)
  • 1 kk. sütőpor


Ragasztáshoz:
  • sárgabarack lekvár


Kakaós máz hozzávalói:
  • 4 ek. tej
  • 4 ek. kakaópor (cukrozatlan)
  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg margarin



Elkészítés: (tepsi mérete: 30x33 cm)

Fehér tészta elkészítése:
1. A margarint a cukorral habosra keverjük, majd egyesével belekeverjük a tojások sárgáját. Utána beletesszük a vaníliás cukrot, reszelt citrom héjat és az egészet jól összekeverjük. A sütőporral kevert lisztet hozzáadjuk, és simára keverjük. A tojások fehérjét kemény habbá felverjük és a masszába óvatosan belekeverjük. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe egyenletesen belesimítjuk a masszát. Előmelegített sütőben 160 fokon kb. 20 percig sütjük (tűpróba).

Barna tészta elkészítése:
1. Míg sül a fehér tészta addig összekeverjük a barna tésztát ... majdnem ugyan úgy készítjük, mint a fehér tésztát, csak kevesebb liszt kell bele, de kakaóport teszünk bele és nincs benne citrom héj.
2. Ha meg sült a fehér tészta kiemeljük a tepsiből sütőpapírral együtt és ha már langyosra kihűlt a tészta akkor óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt ...
3. A tepsibe teszünk egy másik sütőpapírt és egyenletesen belesimítjuk a barna masszát. Ezt is 160 fokon kb. 20 percig sütjük (tűpróba). Ha meg sült akkor sütőpapírral együtt kiemeljük a tepsiből és ha langyosra kihűlt lehúzzuk róla óvatosan a sütőpapírt. 

Összeállítás:
1. A kihűlt sárga tésztát megkenjük sárga barack lekvárral.






2. Sárga tésztára ráhelyezzük a barna kihűlt tésztát.





3. Félbe vágjuk.





4. A félbe vágott tésztának az egyik felét megkenjük lekvárral.





5. Majd egymásra helyezzük a félbe vágott tésztát, úgy hogy fehér, barna, fehér, barna legyen egymáson.





6. Négy egyforma csíkot vágunk belőle. Olyan vastagra vágjuk a csíkot, amilyen vastag egy szín. /Nekem 1 cm vastag volt egy szín ... vagyis 4 db 1 cm vastag csíkokat vágtam belőle/. Egy kivételével mindegyik csíkot megkenjük lekvárral.





7. Végül a megkent csíkokat ellentétesen ágymásra rakjuk ...





8. Addig vágjuk a csíkokat míg el nem fogy a tészta. Nekem 3-rom rúddal lett, mivel 4 csíkot vágtam, de ha  3-rom csíkkal készítem, akkor 4 rúddal lett volna ...
9. Betesszük a hűtőbe és másnap leöntjük kakaós mázzal.

Kakaós máz készítése:
A hozzávalókat alacsony hőfokon össze olvasztjuk (nem forraljuk). Még melegen leöntjük a kakaós mázzal a rudakat, majd betesszük a hűtőbe dermedni. 

Fogyasztás előtt tetszés szerinti vastagságú szeleteket vágunk belőle ...


























Sok sikert az elkészítéséhez és jó étvágyat kívánok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin