2018. április 2., hétfő

Édes fonott kalács

Nálunk  a fonott kalács családi tradíció, nem hiányozhat a húsvéti asztalról ... a bőséget, a jólétet és az életet jelképezi! Megszeretném osztani veletek, hogy én hogyan készítem el ... egyáltalán nem nagy ördöngösség! De nem csak húsvétra lehet elkészíteni, hanem csakúgy hétköznapokra - finomabb, mint a bolti! ;)





Édes fonott kalács





Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • 50 dkg rétesliszt
  • 2 cs. szárított élesztőpor
  • 5 dl tej (langyos)
  • 10 dkg ráma margarin (olvasztott)
  • 2 db tojás
  • 13 dkg kristálycukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 tk. só

Lekenéshez:
  • 1 db tojás (felvert)





Elkészítés: (Tepsi mérete: 30cm x 33cm)
1. A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, gyúrjuk. Az összegyúrt tésztát letakarjuk és kb. 1 órát pihentetjük. 
2. A megkelt tésztát 6 egyforma részre osztjuk, majd kb. 30 cm-es rudakra sodorjuk. Három kisodrott rudat összefogunk, felül összenyomkodjuk és hármas fonással összefonjuk, majd a végét is összenyomkodjuk. A megmaradt másik három tészta rudat is ugyan így összefonjuk (így kettő rúd fonott kalácsunk lesz). 
3. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük egymás mellé a fonott tésztát, ismét letakarjuk, és kb. 30 percig pihentetjük. 
4. Pihentetés után a tetejét lekenjük a felvert tojással és előmelegített sütőben 170 fokon, szép, aranybarnára sütjük.









Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin