2018. március 22., csütörtök

Leopárd kalács

Nem is olyan nagyon régen, talán egy vagy két éve láttam meg először itt a neten ezt a leopárd kalácsot. Egyből megfogott és tudtam, hogy előbb-utóbb én is elfogom készíteni ... és most szántam rá magam! :) Első ránézésre talán kicsit bonyolultnak tűnik az elkészítése, pedig semmilyen extra tudást nem igényel, bátran álljatok neki Ti is! Meglátjátok állati jó! ;) Nagyon finom, pihe-puha, foszlós, kellemesen citromos és kakaós. Kicsit mondjuk időigényes, de a végeredmény kárpótol mindenért ...





Leopárd kalács





Hozzávalók: 
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej (langyos)
  • 1 cs. szárított élesztőpor
  • 4 ek. kristálycukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1 db tojás + 1 tojássárgája
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 5 dkg ráma margarin (olvasztott)
  • 1 kiskanál só

Kakaós tészta hozzávalói:
  • 1+2 ek. kakaópor (cukrozatlan)
  • 1-2 ek. tej (langyos)

Lekenéshez:
  • 1 db tojás (felvert)












Elkészítés: (gyümölcskenyér sütőforma mérete: 10cm x 26cm)
1. A tészta hozzávalóit (kivéve a kakaós tésztáét) egy tálba tesszük és jól összedolgozzuk, gyúrjuk (ha nagyon ragacsos a tészta, akkor tegyünk még hozzá lisztet). Az összegyúrt tésztát három részre  osztjuk, de úgy, hogy legyen egy nagyobb fehér gombócunk, és kettő egyforma kisebb. A fehér tészta gombócot letakarjuk és félre tesszük pihenni. Az egyik kisebb gombóc tésztához adunk 1 ek. kakaóport és 1 ek. tejet, alaposan beledolgozzuk a tésztába, majd letakarjuk és félre tesszük pihenni. A másik kisebb gombóc tésztához 2 ek. kakaóport és 2 ek. tejet adunk, alaposan beledolgozzuk a tésztába, majd ezt is letakarjuk és szintén félre tesszük pihenni. Kb. 40 percig pihentetjük a tésztákat.
(Van egy nagy fehér gombóc tésztánk, és egy kisebb világosbarna, és egy másik kisebb sötétbarna)
2. Pihentetés után mindegyik tészta gombócot 8-8-8 egyforma részre vágjuk, amit kis gombócoknak formázunk.
3. Először a világosabb kakaós gombócot henger alakúra kisodorjuk (olyan hosszúra, amilyen hosszú a sütőformánk), majd a sötétebb kakaós gombócot hosszúkás, ovális alakúra kinyújtjuk (olyan hosszúra, amilyen hosszú a sütőformánk), majd a fehér gombócot is kinyújtjuk hosszúkás, ovális alakúra (ez is olyan hosszú legyen, amilyen hosszú a sütőformánk).
4. A világosbarna rudakat betekerjük a sötétbarna ovális alakú tésztába ( a sötétbarna tészta széleit nedvesítsük meg a vizes ujjunkkal, így a tészta széle összeragad), ezt pedig tekerjük bele a fehér ovális kinyújtott tésztába ( a fehér tészta széleit nedvesítsük meg a vizes ujjunkkal, így a tészta széle összeragad). Az összes tésztával így járunk el ...
5. Kivajazott, lisztezett sütőformába egymás mellé és fölé helyezzük a 8 db rudakat, majd a felvert tojással lekenjük a tetejét.
6. 170-180 fokon kb. 40-45 percig sütjük (sütési idő felénél helyezzünk rá sütőpapírt, hogy ne nagyon barnuljon meg). Tűpróba!
7. Ha megsült, kiborítjuk a sütőformából egy deszkára és hagyjuk teljesen kihűlni, majd megszórjuk porcukorral a tetejét és szeletelhetjük is. 











Jó sütést és jó étvágyat kívánok! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin