2018. február 12., hétfő

Piskóta tortalap

Már többször sütöttem tortát, de igazából sosem voltam megelégedve a piskóta tortalappal ... mostanáig. Végre sikerült kikísérleteznem egy tökéletes receptet. Számomra hibátlan lett, gyönyörű. Mindig ilyet szerettem volna sütni - tuti, hogy ezután csakis így fogom elkészíteni! Ha Ti is szeretnétek ilyen szép tortalapot sütni, nincs más dolgotok, minthogy lépésről lépésre követitek a recept leírását!





Piskóta tortalap





Hozzávalók:
  • 12 dkg liszt
  • 6 db tojás
  • 4 ek. hideg víz
  • 18 dkg kristálycukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 8 dkg étkezési keményítő
  • 2 kk. sütőpor
  • 1 csipet só






Elkészítés: (csatos tortaforma átmérője: 24 cm)
1. A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük és a sütőt 180 fokon előmelegítjük.
2. A tojásokat szétválasztjuk a fehérjétől a sárgáját. A tojásfehérjét a vízzel és a csipet sóval kemény habbá felverjük, közben a cukornak a felét apránként hozzá adjuk. A tojások sárgáját a maradék cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésik kikeverjük. A lisztbe belekeverjük az étkezési keményítőt és a sütőport. A cukros tojássárgájához apránként, felváltva, levegősen belekeverjük a kemény habot és az átszitált lisztkeveréket.
3. A tészta masszát beleöntjük a tortaformába, elsimítjuk, majd a szélét kissé magasabbra felhúzzuk (a széle magasabb legyen, mint a közepe). Sütőpapírt teszünk rá, hogy ne égjen meg a teteje, majd az előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütjük (arra figyeljünk oda, hogy az első 20 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a tészta össze fog esni).
4. Ha megsült (tűpróba) akkor lezárjuk a tűzhelyet, de még nem vesszük ki, hanem benne hagyjuk, és 15 percig résnyire nyitott sütőajtónál hagyjuk hűlni, pihenni. Utána kivesszük és egy éles késsel körbehaladva leválasztjuk a forma szélétől a tésztát. Fátyolnyi lisztet szórunk a tészta tetejére és sütőpapírral fedett sík felületre kiborítjuk a tortalapot. Ezután leszedjük róla a tortaformát és óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt. Konyharuhával letakarjuk és így hagyjuk teljesen kihűlni. Utána tetszés szerint a tortalapot félbe illetve három egyforma részre vágjuk.


Kakaós piskóta:  Ugyanígy készítjük el csak a 12 dkg liszt helyet 10 dkg lisztet használunk és 2 ek. (cukrozatlan) kakaóport keverünk hozzá.



Sok sikert a sütéshez!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin