2018. január 28., vasárnap

Sajtos turbán

Most úgy döntöttem, hogy egy kicsit hanyagolom az édeset és helyette inkább valami sós-sajtóst sütök. Már az első látásra beleszerettem ebbe a finomságba ... készíteni is imádtam. Igazából egy kelt tésztás, nagyon finom, dekoratív, sajtos péksüteményről van szó. Mikor gyönyörűen sültek a sütőben a finom illata bejárta az egész lakást ... hmm! Nagyon vártam már, hogy megsüljenek és még melegen egyet befaljak. :) Biztos vagyok benne, hogy a Te családod is értékelni fogja, ha elkészíted ... és tuti, hogy kicsik és nagyok kedvence lesz!





Sajtos turbán





Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 1 cs. instant, szárított sütőélesztő
  • 5 dkg ráma margarin (olvasztott)
  • 1 tk. kristálycukor
  • 2 tk. só
  • 3 dl tej (langyos)

  • kb. 20 dkg trappista sajt (lereszelt)
  • 5 dkg ráma margarin (olvasztott)

Tetejére:
  • 1 db felvert tojás a lekenéshez
  • szezámmag




















Elkészítés:
1. A liszt közepében egy kis mélyedést (fészket) készítünk. A 1 dl tejben az élesztőt felfuttatjuk a "fészekben", majd hozzáadjuk a cukrot, a sót, a margarint és a maradék tejet. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Letakarjuk, és kb. 1 órát pihentetjük.
2. Ha megkelt a tészta jól átgyúrjuk, és 10 egyforma gombócra osztjuk. Egy sík, lisztezett felületen mindegyik gombócot külön-külön kb. 20-25 cm-es hosszú ovális alakúra kinyújtjuk. Egy derelyevágóval (éles késsel) ferdén bevagdossuk, de úgy, hogy a széleket ne vágjuk át. Utána megkenjük olvasztott margarinnal és megszórjuk reszelt sajttal. A hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, mint a bejglit, majd az így kapott rudat pedig csigavonalban összetekerjük (a tészta végét hajtsuk a feltekert tészta alá).
3. Sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé rakosgatjuk az összetekert tésztát, és mindegyiknek a tetejét lekenjük a felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal. 
4. 180 fokon kb. 20-25 percig, szép világos aranybarnára sütjük.












Nagyon jó étvágyat kívánok! :)

2 megjegyzés:

linkwithin