2018. január 8., hétfő

hájas sütemény

Régen az anyukám és az anyósom reszortja volt elkészíteni ezt a jól ismert hájas süteményt. Ki merem jelenteni, hogy szerintem az egyik legfinomabb tradicionális sütemény. Nekem mindig róla a gyerekkorom jut eszembe. Az egyik nagyon kedves ismerősömtől kaptam friss hájat ... így az ünnepi asztalunkról nem hiányozhatott ez a finomság. Bevallom, hogy most először készítettem ... Dió- illetve gesztenyekrémmel töltöttem meg, de lekvárral is isteni finom! A hájas tészta is hajtogatott levelesekhez tartozik, csak itt a vaj helyet sertéshájat használunk. Az igaz, hogy kicsit macerás az elkészítése (előkészítése), de a végeredmény mindenért kárpótol ... hiszen egy nagyon finom süteményünk lesz! :) 





Hájas sütemény





Tészta hozzávalói:
  • 50 dkg sertésháj (ledarált)
  • 25 dkg + 45 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 2,5 dl langyos víz
  • 3 ek. ecet
  • kb. fél evőkanál só
  • kb. fél evőkanál kristálycukor


Gesztenyekrém hozzávaló:
  • 1 cs. gesztenyemassza (250 g)
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg ráma margarin (szoba hőmérsékletű)
  • rumaroma (ízlés szerint) 

Diótöltelék hozzávalói:
  • 20 dkg dió (darált)
  • 10 dkg porcukor
  • 3 tojásfehérje 
  • rumaroma (ízlés szerint)





Elkészítés: (ebből az adagból nekem két nagy tepsi süteményem lett)
1. A hájat fél órára hideg vízben áztatjuk, majd a vizet papírtörlővel leitatjuk. Utána lehártyázzuk, kisebb darabokra felvágjuk és ledaráljuk.
2. A 25 dkg lisztbe beletesszük a ledarált hájat és az ecetet, majd jól összedolgozzuk, gyúrjuk. Betesszük a hűtőbe egy kicsit, míg a másik tészta el nem készül.
3. A 45 dkg lisztbe beletesszük a tojássárgákat, a sót, a cukrot és a langyos vizet, majd jól összedolgozzuk, gyúrjuk. (Egy rugalmas, lágy tésztát kapunk)
4. Utána egy lisztezett, sík felületen téglalap alakúra kinyújtjuk és a hűtőből elővett lisztes hájat a kezünkkel egyenletesen rátapicskoljuk a tetejére, majd elkezdjük hajtogatni. 
Hajtogatás: A kinyújtott tészta bal oldalát a téglalap közepéig ráhajtjuk, majd erre ráhatjuk a jobb oldalát. Utána a felső részt is közepéig ráhajtjuk, arra pedig a tészta alsó részét. A hajtogatott tésztát átfordítjuk úgy hogy az alsó része most felül legyen. Így 10 percig pihentetjük, majd utána megint kinyújtjuk, hajtogatjuk és megint pihentetjük ... ezt háromszor ismételjük meg! (így lesz szép leveles a tésztánk)
5. Negyedszerre is kinyújtjuk a tésztát kb. 3-4 mm vastagságú téglalap alakúra, de már nem hajtogatjuk, hanem 5x5 cm-es kis kockákra felvágjuk, majd egy kiskanál tölteléket teszünk a közepére és félbe hajtjuk. 
6. Sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé rakosgatjuk a tésztát és előmelegített sütőben 180 fokon szép aranybarnára sütjük. Ha megsült és kihűlt, utána porcukorral jól megszórjuk.








Gesztenyekrém elkészítése:
A gesztenyemasszát villával szétnyomkodjuk, majd a margarinnal, a porcukorral és a rumaromával simára jól kikeverjük.

Diótöltelék elkészítése:
A darált diót és a porcukrot összekeverjük, majd a tojásfehérje felvert kemény habjába bele keverjük és végül rumaromával ízesítjük.





Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin