2018. január 17., szerda

Álom diós-kávés sütemény

Karácsonyra sütöttem utoljára süteményt ... a családomnak kezdet már hiányozni egy kis nyalánkság. Ezt a receptet már rég kiszemeltem, és hétvégén el is készítettem. Mindenkinek szívből ajánlom az elkészítését, annak aki egy fenséges ízutazásban akar részt venni! ;) A diós piskóta tésztán egy nagyon finom diós-kávés krém található és a teteje pedig csokoládéval van leöntve. Ennek a sütinek izgalmas ízvilága van - mint tudjuk a dió és a kávé csodás harmóniában állnak egymással. Ez a sütemény is már a kedvenceink közé tartozik! :)





Álom diós-kávés sütemény





Tészta hozzávalói:
  • 3 ek. liszt
  • 6 db tojás
  • 15 dkg kristálycukor
  • 15 dkg dió (darált)
  • fél cs. sütőpor
  • 1 csipet só

Krém hozzávalói:
  • 3 dl tej
  • 3 ek. liszt
  • 1 ek. őrölt kávé
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 25 dkg ráma margarin (szoba hőmérsékletű)
  • 18 dkg porcukor
  • 5 ek. dió (darált)

Tetejére:
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg ráma margarin (olvasztott)





Elkészítés: (tepsi mérete: 20cm x 36cm)
1. Tojásokat szétválasztjuk a fehérjétől a sárgáját. A fehérjét a 15 dkg cukornak kb. a felével kemény habbá felverjük. A sárgáját a maradék cukorral fehéredésig kikeverjük. A lisztbe belekeverjük a diót, a sütőport és a sót. A kemény habhoz először a cukros tojássárgáját keverjük bele óvatosan (levegősen), majd a lisztes keveréket.
2. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a tészta masszát és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25-30 percig sütjük (tűpróba). Ha megsült a tészta és kihűlt, utána lehúzzuk róla a sütőpapírt és vissza helyezzük a tepsibe.
3. A tejet beleöntjük egy lábosba és csomómentesen elkeverjük benne a lisztet, a kávét és a vaníliás cukrot. Folytonos keverés mellett sűrűre főzzük (puding szerűre), majd félre tesszük hűlni (időnként megkevergetjük).
4. A margarint a porcukorral jól összekeverjük, majd a KIHŰLT krémet hozzáadjuk és gépi habverővel jól összekeverjük, majd végül belekeverjük a diót.
5. A tésztára a krémet egyenletesen rákenjük. Mikróban megolvasztjuk a margarint és a vízgőz felett megolvasztott csokoládéhoz keverjük, majd ráöntjük a krém tetejére és szépen elsimítjuk.
6. Hűtőbe tesszük, míg meg nem dermed a csokoládé a tetején, majd hosszúkás szeletekre felvágjuk és tálaljuk.









Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin