2017. december 13., szerda

Túrós - füstölt sajtos rúd

Köszönteni voltunk a szüleimnél /apukám névnapja volt/. Ilyenkor az anyukám mindig terülj, terülj asztalkával vár minket. Sok-sok finomságot süt ... sósat és édeset is! Meg kell, hogy jegyezzem, hogy nagyon ügyes, mert finom, ízletesen süt-főz. Akkor kóstoltam meg ezt a túrós-füstölt sajtós rudat, ami mindenkinek nagyon ízlett. El is kértem hamar a receptet. ;) Én zsírral készítettem, de lehet ráma margarinnal is. Szerintem zsírral finomabb, hiszen a nagyanyáink is zsírral sütöttek-főztek. Nagyon egyszerű elkészíteni, nagyon finom és sokáig puha-omlós marad. Érdemes megsütni!




Túrós - füstölt sajtos rúd




Tészta hozzávaló:
  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg tehéntúró
  • 20 dkg ráma margarin (zsír)
  • 8 dkg füstölt sajt 
  • 1 tk. sütőpor
  • só (ízlés szerint)

Kenéshez:
  • 1 db tojássárgája

Tetejére:
  • kb. 5 dkg füstölt sajt
  • szezámmag






Elkészítés:
1. Túrót a villával szétnyomkodjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal (zsírral), majd beletesszük a túrót, a sütőport, a reszelt füstölt sajtot és a sót. Jól összedolgozzuk, gyúrjuk. Az összegyúrt tésztát folcpakba csomagoljuk és kb. 1 órára betesszük a hűtőbe pihenni.
2. Lisztezett, sík felületen a tésztát kb. 1 cm vastag téglalap alakúra kinyújtjuk. Lekenjük a tetejét tojássárgájával, majd megszórjuk szezámmaggal és reszelt füstölt sajttal. Végül egyforma hosszúkás, téglalap alakúra felvágjuk.
3. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15-20 percig szép, világos barnára sütjük.











Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin