2017. október 27., péntek

Omlós sajtós pogácsa

Gulyás levest főztem, mellé pedig ezt a finom, omlós, porhanyós sajtos pogácsát sütöttem. Isteni finom - már sok sajtos pogácsa receptet kipróbáltam, de eddig ez jött be nekem a legjobban. Fogyaszthatjuk önmagában,  kitűnő vendégváró is ... mert egy baráti beszélgetés és borozgatás mellé is kitűnő! ;) Készítsétek el Ti is bátran, ámulni fogtok, hogy mennyire finom  ... utána csak győzzétek a dicséreteket bezsebelni.





Omlós sajtós pogácsa





Tészta hozzávalói:
  • 35 dkg finomliszt
  • 35 dkg rétesliszt
  • 35 dkg ráma margarin (hideg)
  • 1,75 g tejföl
  • 1 db tojás + 1 tojás sárgája
  • 2. cs  instant, sütőélesztő por
  • 1 csipet kristálycukor
  • só (ízlés szerint)

  • 1 tojásfehérje
  • kb. 7-10 dkg sajt (reszelt)


Tetejére:
  • 1 db tojás
  • kb. 15 dkg sajt (reszelt)
  • egész kömény






Elkészítés: (pogácsaszaggató átmérője: 4 cm)
1. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Utána a tészta többi hozzávalóit (kivéve a tojás fehérjét és a sajtot) is beletesszük és jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk. Konyharuhával letakarjuk és 10 percig pihentetjük.
2. Lisztezett, sík felületen a tésztát félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és a kimaradt tojásfehérjével lekenjük, majd rászórjuk a 7-10 dkg reszelt sajtot. Feltekerjük, mint a bejglit, a két végét összecsipkedjük, kissé benyomkodjuk, majd a sodrófával kicsit lenyomkodjuk. Letakarjuk és megint 10 percig pihentetjük.
3. Utána kb. ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és a tetejét lekenjük a felvert egész tojással, majd megszórjuk a reszelt sajttal és a köménnyel. Végül kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
4. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorba beletesszük a pogácsákat, letakarjuk és 30 percig pihentetjük.
5. Előmelegített sütőben 180 fokon szép, világos, aranybarnára süssük.











Nagyon jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin