2017. április 1., szombat

Mini kalács vaníliakrémmel töltve

Régen mikor a neten megpillantottam ezt a mini töltött kalácsot egyből levett a lábamról és tudtam, hogy nekem is majd valamikor el kell készítenem ... annyira guszta és olyan jól nézz ki! Csöppet sem bántam meg, hogy megsütöttem. A lágy puha, kelt tésztája nagyon finom. A ketté vágott mini kalács egy fantasztikusan finom krémpudinggal van megtöltve ami nálam vanília ízű volt. Természetesen lehet más ízű is: csokis, puncsos ... stb - kinek melyik ízlik illetve szimpatikus. Komolyan mondom bátran álljatok neki, mert érdemes elkészíteni! Nekünk nagyon ízlett, és nem is volt látható sokáig a tálcán, mert hamar elfogyott. ;)





Mini kalács vaníliakrémmel töltve





Tészta hozzávalói:
  • 50 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 1 cs. instant élesztőpor
  • 2,5 dl tej (langyos)
  • 4 ek. kristálycukor
  • 1,5 dl étolaj
  •  csipet só

Krém hozzávalói:
  • 5 dl tej
  • 2 cs. vanília ízű főzőpudingpor
  • 5 ek. kristálycukor
  • 10 dkg ráma margarin
  • 1 cs. vaníliás cukor (bourbon)

Kenéshez:
  • 1 tojássárgája
  • kb. 1 kk. tej

Szóráshoz:
  • porcukor





Elkészítés: (Tepsi mérete: 30cm x 33cm)
1. A 1 dl langyos tejben kevés liszttel és egy csipet cukorral az élesztőt felfuttatjuk.
2. Liszthez hozzá adjuk a felfuttatott élesztőt (kovászt), majd a maradék langyos tejet, a tojássárgákat, a cukrot, az étolajat és a sót. Egészet jól összegyúrjuk. Egy rugalmas, kissé lágy tésztát kell, hogy kapjunk. Letakarjuk egy tiszta konyha ruhával és 1 órát pihentetjük.
3. Ha már a duplájára kelt a tészta egy lisztezett, sík felületen újból jól átgyúrjuk és egy hosszúkás téglalap alakúra formázzuk. Ezt a hószukás téglalap alakú tésztát 20 egyenlő részre elosztjuk. ( Én úgy csináltam, hogy először négy egyenlő részre osztottam el, majd utána egyenként a négy egyenlő részt pedig öt egyenlő részre vágtam el, 4 x 5 = 20)
4. Mindegyik elosztott tésztát a tenyerünkkel 30 cm (kígyó) hosszúra kisodorjuk, majd félbe hajtjuk és háromszor megcsavarjuk és a végét alulra tűrjük. 
5. Sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé rakjuk, letakarjuk és kb. 30 percig pihentetjük.
6. Közben elkészítjük a krémet: A tejbe beletesszük a pudingport, a cukrot, a vaníliás cukrot és folytonos keveréssel sűrű pudinggá főzzük. Félre tesszük hűlni. Ha kihűlt a puding bele keverjük a ráma margarint, csomómentesre összekeverjük.
7. A tepsibe pihent tészta tetejét a tejjel kevert tojássárgájával lekenjük és előmelegített sütőben 170- 180 fokon kb. 20 percig világos arany barnára sütjük. 
8. Ha kisült és kihűlt a tészta, akkor mindegyiket félbe vágjuk és a csillagcsöves nyomózsák segítségével megtöltjük a félbe vágott kalácsot. A tetejét porcukorral megszórjuk.











Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin