2017. április 27., csütörtök

Dán kuglóf pörkölt mogyoróval

Ezt a nagyon ízletes Dán kuglófot húsvétra sütöttem ... vendégeimnek is nagyon ízlett. A könnyű, puha tésztájába a citrom íze kicsit ellensúlyozza a kuglóf édességét - de így tökéletes! Még ellenállhatatlanabbá teszi, hogy csokikrémmel van leöntve és az pedig pörkölt, darált mogyoróval van megszórva. Isteni mikor sülés közben az egész konyhát betölti az ínycsiklandó illata. Elképesztően finom így önmagában, de egy pohár tejjel vagy kakaóval is fenomenális.






Dán kuglóf pörkölt mogyoróval





Tészta hozzávalói:
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg kristálycukor
  • 4 db tojás
  • 1 dl étolaj
  • 1 púpozott ek. kakaópor (cukrozatlan)
  • 5 ek. víz + 1 ek. víz
  • 1 citrom héja + leve
  • 1 cs. sütőpor

Csokimáz hozzávalói:
  • 180 g tortabevonó étcsoki (Party)
  • 5 dkg ráma margarin

  • + kb. 3 marok törökmogyoró





Elkészítés:
1. Először a megpucolt mogyorót sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és kb. 170-180 fokon 10 percig sütjük (pörköljük), utána pedig konyhai aprítógépben kicsit megdaráljuk (nagyobb darabok is maradjanak).
2. A tojásokat szétválasztjuk a fehérjétől a sárgáját. A Tojássárgáját a cukorral habosra kikeverjük, majd hozzákeverjük az étolajat, az 5 ek. vizet, a citrom reszelt héját és a levét és a sütőporral elkevert lisztet. Végül pedig óvatosan belekeverjük a tojásfehérje felvert kemény habját.
3. A tészta masszát két felé osztjuk és az egyik felébe belekeverjük a kakaóport és az 1 ek. vizet.
4. A kuglóf formát kenjük ki kevés zsiradékkal és a két színű masszát (sárga, barna) felváltva beleöntjük (így lesz szép márványos). 
5. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütjük.
6. Miután már megsült és kihűlt, elkészítjük a csokimázat: Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét a margarinnal és azonnal ráöntjük a  kuglóf tetejére úgy, hogy az oldalára is lefolyjon, majd a még meg nem szilárdult csokimázat pedig megszórjuk pörkölt mogyoróval.












 Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin