2017. január 31., kedd

Rózsafánk

Ezt a gyönyörűséges finom rózsafánkot most sütöttem először. Már régóta kinéztem magamnak ... egy igazi fánkkülönlegesség. Kevesen ismerik és még kevesebben sütik. Ennek talán az a oka, hogy sokan azt gondolják, hogy bonyolult az elkészítése, pedig nem igaz! Igazán egy dekoratív édesség! Próbáljátok ki, nekem igazi sikerélmény volt elkészíteni!





Rózsafánk





Tészta hozzávalói:
  • 30 dkg liszt
  • 1,5 dl tejföl
  • 5 dkg ráma margarin (hideg)
  • 3 tojássárgája
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 ek. porcukor
  • 1 csipet só 
  • /esetleg rumaroma/ (ízlés szerint)

Sütéshez:
  • étolaj

Tetejére: 
  • sárgabarack lekvár

Szóráshoz:
  • porcukor










Elkészítés: (Nekem ebből az adagból 14 db lett)
1. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd beletesszük a tészta többi hozzávalóit és jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, de ne ragacsos tésztát kapjunk. Folpackba becsomagoljuk és kb. 15 percre betesszük a hűtőbe pihenni.
2. Lisztezett, sík felületen kb. 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát és három különböző nagyságú kerek szaggatóval kiszúrjuk.
3. A kiszaggatott korongok széleit egy ollóval becsipkedjük.
4. Összeállítás: Legalul a legnagyobb korong van, majd rátesszük a középméretű korongot és végül a legkisebbet. Mielőtt egymásra raknánk a korongokat, a korongok közepét kenjük le vízzel (én a vizes ujjammal kentem le), így sütés közben nem esik szét. Mikor már egymáson van a három különböző nagyságú korong a közepébe az ujjunkkal nyomjunk egy mélyedést (ide kerül, majd sütés után a lekvár).
5. Bő, forró étolajban mind két oldalát szép, világos barnára sütjük.
6. Ha kihűlt megszórjuk a tetejét porcukorral és a mélyedésbe lekvárt teszünk.














Sok sikert a sütéshez és jó étvágyat kívánok! :)

1 megjegyzés:

  1. Köszi Tündi, annyi csak a baj, hogy nem szabad ennem, pedig 1-2 darabot szívesen elfogyasztanék.

    VálaszTörlés

linkwithin