2016. december 19., hétfő

Diós-krémes kalács

Itt vagyok újra! :) Kicsit úgy éreztem, hogy pihennem kell. Nem gondoltam volna én sem, hogy ilyen hosszúra sikeredik. De jó újra itt lenni, annak pedig örülök, hogy itt vagytok velem és olvassátok a receptjeimet és ki is próbáljátok. Ennek örömére hoztam egy klassz, nagyon finom kalács receptet. Egy nagyon kedves ismerősömtől kaptam Komondiné Joli nénitől! Itt a blogon is megköszönöm neki  ... köszönöm szépen! Családomnak nagyon ízlett, sőt bevallom, hogy ugye köztudott én amit sütök épphogy csak megszoktam kóstolni, hogy azért tudjak róla véleményt mondani. Most nagyon nagy akaratra volt szükségem, hogy abba tudjam hagyni, mert annyira fantasztikusan jó, hogy akár 2-3 szeletett is betudtam volna vágni ... :) Mindenkinek csakis ajánlani tudom, és elkészíteni  sem egy ördöngös feladat!






Diós-krémes kalács





Tészta hozzávalói:
  • 30 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 3 dkg ráma margarin (olvasztott)
  • 3 dl tej (langyos)
  • 1 cs. instant élesztőpor
  • 2 kk. cukor
  • 1 csipet só 


Krém hozzávalói:
  • 4 dl tej (hideg)
  • fél cs. Dr. Oetker házi krémes krémpor
  • kb. 2-3 maréknyi dió (darált)
  • 2 ek. kristálycukor

Lekenéshez:
  • 1 tojássárgája + 1 csepp tej

Szóráshoz:
  • porcukor











Elkészítés:
1. A lisztet bele tesszük egy mély kelesztő tálba, majd bele öntjük az 1 dl langyos tejben felfuttatott kovászt és még hozzá adjuk a olvasztott margarint, a tojássárgáját, a cukrot, a sót és a maradék langyos tejet. 
2. Jól összegyúrjuk, hogy egy lágyabb kalács szerű tésztát kapjunk (ha szükséges tegyünk hozzá még egy kis lisztet). Konyharuhával letakarjuk és kb. 1 órát pihentetjük.
3. Míg pihen a tészta addig elkészítjük a krémet: a 4 dl hideg tejbe beletesszük a krémport és gépi habverővel sűrű krémmé felverjük.
4. Pihentetés után egy lisztezett, sík felületen téglalap alakúra kinyújtjuk a tésztát és a krémmel megkenjük. A megmaradt krémet pedig a tészta hosszabbik oldalára egy evőkanál segítségével halmokat rakunk sorba. Végül pedig az egészet megszórjuk a cukrozott darált dióval, majd a tésztát feltekerjük, mint a bejglit.
5. Kivajazott, lisztezett kuglóf sütőformába beletesszük a feltekert tésztát (ha nincs kuglóf sütőformád,  akkor akár egy kerek torta sütőformába is beleteheted). Tésztát letakarjuk konyharuhával és most kb. 40 percig pihentetjük. 
6. Pihentetés után a tetejét egy csepp tejjel kevert tojássárgájával lekenjük és kb. 170-180 fokon megsütjük.
7. Ha megsült és kihűlt a tészta utána a tetejét megszórjuk porcukorral.












Jó étvágyat kívánok!




4 megjegyzés:

linkwithin