2016. április 5., kedd

Mákos béles

Újabb mákos süteményt hoztam a mák kedvelőknek. :) Könnyen elkészíthető, laktató finomság. Két omlós tészta között található a jó sok mákos töltelék. Vigyázat, nehéz abba hagyni! ;) Készítsétek el!




Mákos béles




Tészta hozzávalói:
  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg ráma margarin
  • 2 tojássárgája
  • fél dl tej
  • fél cs. sütőpor
  • 5 dkg porcukor
  • csipet só

Töltelék hozzávalói:
  • 20 dkg darált mák
  • 14 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 17 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 5 dkg ráma margarin
  • fél cs. sütőpor
  • 2 tojás fehérje

Tészta lekenéshez:
  • sárgabarack lekvár

Tetejére:
  • porcukor





Elkészítés: (Tepsi mérete: 20x36cm)
1. A margarint elmorzsoljuk a liszttel, majd a tészta többi hozzá valóit is hozzá adjuk, és jól összegyúrjuk.
2. A tésztát folpackba csomagoljuk és betesszük a hűtőbe pihenni, míg a tölteléket elkészítjük.
3. Töltelék elkészítése: A felolvasztott, de már nem meleg margarint összekeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tejet, a vaníliás cukrot, a darált mákot, a sütőporral elkevert lisztet. Jól összekeverjük, majd végül pedig a tojások felvert kemény habját beleforgatjuk.
4. A tésztát elfelezzük és egy lisztezett, sík felületen először az egyik cipót tepsi nagyságúra kinyújtjuk, majd a kivajazott lisztezett tepsibe belehelyezzük és megkenjük lekvárral.
5. A megkent tésztára egyenletesen rásimítjuk a mákos tölteléket és befedjük a második kinyújtott tésztával.
6. Tetejét villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben 200 fokon kb. 20-25 percig sütjük.
7. Teljesen kihűlt sütemény tetejét porcukorral megszórjuk és szép egyforma kockákra felvágjuk.










Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin