2016. március 29., kedd

Sós foszlós kalács

Húsvétra sütöttem meg ezt a illatos, foszlós, ellenállhatatlan sós kalácsot. Higgyétek el nekem érdemes megsütni, még másnapra is puha, friss marad. A "nyuszi váró" reggeli mellé fenomenális volt. Az ünnepi asztalunkra a kalácson kívül még főtt sonka, franciasaláta, kaszinó tojás, aszpikos franciasaláta őzgerincben és sonkatekercs is került. Desszertet idén nem vittem túlzásba. Egy egyszerű, nagyon finom banános joghurttortát készítettem.   




Sós foszlós kalács




Tészta hozzávalói:
  • 80 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 4,5 dl tej (langyos)
  • 1 ek. házi sertészsír (szoba hőmérsékletű)
  • Só (ízlés szerint)
  • 1 tk. kristálycukor
  • 2 cs. instant élesztőpor

Tészták megkenéséhez:
  • 3 ek. házi sertészsír (szoba hőmérsékletű)

Lekenéshez:
  • 1 db tojás




Elkészítés:
1. Csipet cukorral a fél dl langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk.
2. A lisztbe beletesszük a felfuttatott élesztőt (kovászt), a tojásokat, a zsírt, a cukrot, a sót, és a maradék 4 dl langyos tejet. Jól összedolgozzuk, gyúrjuk. Egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kell, hogy kapjunk (ha szükséges tegyünk hozzá még lisztet). Letakarjuk és kb. egy órát pihentetjük, míg a duplájára nem nő.
3. Ha már megkelt a tészta, egy lisztezett sík felületen átgyúrjuk és három egyforma részre osztjuk.
4. Az első cipót kb. 2 mm vastag téglalap alakúra kinyújtjuk és 1 evőkanál zsírt elkenünk a tésztán, majd feltekerjük, mint a bejglit. A másik két cipóval is így járunk el.
5. Sütőpapírral bélelt tepsibe hármas fonással megfonjuk, majd tiszta konyharuhával letakarjuk és kb. 40 percig pihentetjük. Utána felvert tojással a tetejét lekenjük.
6. Előmelegített sütőben 160-170 fokon kb. 40 percig szép, aranybarnára sütjük.








Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin