2016. február 27., szombat

Kakaós kalácsvirág

Ezt a mutatós és finom kakaós kalácsvirágot szeretettel ajánlom figyelmetekbe! Reggelire vagy vacsorára egy pohár friss tej mellé fenomenális. Nálunk nagy sikere volt.




Kakaós kalácsvirág




Tészta hozzávalói:
  • 50 dkg liszt
  • 8 dkg kristálycukor
  • 8 dkg ráma margarin (olvasztott)
  • 1 db tojás
  • 2 dl tej (langyos)
  • 1 cs. instant élesztőpor
  • 1 csipet só


Kakaós töltelék hozzávalói:
  • kb. 3-4 ek. kakaópor (cukor nélküli)
  • kb. 3-4 ek. kristálycukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 5 dkg ráma margarin (olvasztott)







Elkészítés:
1. Csipet cukorral a 1 dl langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk.
2. A lisztbe bele tesszük a tojást, a csipet sót, az olvasztott margarint, a cukrot és a maradék langyos tejet. Jól összedolgozzuk, gyúrjuk. Letakarjuk és kb. 1 órát pihentetjük, míg a duplájára nem nő.
3. Közben elkészítjük a kakaós tölteléket: A margarint kivételével a töltelék hozzávalóit jól összekeverjük.
4. Ha a tészta már megkelt egy lisztezett, sík felületen átgyúrjuk, majd elfelezzük. Először az egyik cipót kör alakúra kinyújtjuk (Én úgy csináltam, hogy szép kör alakút kapjak, egy nagy lapos tányért helyeztem rá és körbe "vágtam") /Tányér átmérője: 28 cm/. Ezt a kör alakú tésztát ráhelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd a tetejét megkenjük az olvasztott margarinnal és jó vastagon megszórjuk a cukros kakaóval.
5. A második cipót is kör alakúra kinyújtjuk és tányér segítségével szép kör alakúvá "vágjuk". Ezt pedig ráhelyezzük a cukros kakaós tésztára.
6. A kör közepére egy kis poharat rányomunk és 16 egyenlő részre felvágjuk a tésztát, de csak addig míg a pohár szélét el nem érjük.
7. Ezután két kezünkkel megfogunk egymás melletti cikkelyt és a jobb oldalit jobbra, a bal oldalit pedig balra tekerjük (kétszer tekerünk). A végénél a tésztát kissé összecsipkedjük. Ezt minden cikkellyel megcsináljuk kettesével (Így 8 párunk lesz).
8. A tetejét tejjel lekenjük és előmelegített sütőben 160 fokon kb. 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Ha megsült és kihűlt, a tetejét megszórhatjuk porcukorral.












Jó étvágyat kívánok! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin