2016. január 4., hétfő

Sajtós rúd

Szilveszterre általában kétféle sajtost sütök. Most sem tettem másképp ... két adag sajtos tallért, két adag sajtos rudat készítettem + magamnak pedig teljes kiőrlésű lisztből tallért sütöttem. A fele adag elvitelre volt ... :) Sajtós rúd igazi sós ropogtatni való ... mi nagyon szeretjük, ezért minden évben legalább egyszer elkészítem. Végre feltettem a receptjét ide a blogra, legközelebb már nem kell a mappámban a sok papírok között keresgélnem ... ;)  Érdemes kipróbálni, pofon egyszerű az elkészítése.




Sajtós rúd




Tészta hozzávalói:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg Ráma margarin (szoba hőmérsékletű)
  • 1 db tojás
  • 1 cs. instant élesztő (7 g-os)
  • 2 dl tejföl
  • 15 dkg sajt (reszelt)
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt kömény (ízlés szerint)


Kenéshez: 
  • 1 db tojás (felvert)


Tetejére:
  • kb. 10 dkg sajt (reszelt)
  • szezámmag




Elkészítés:
1. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk. Utána beletesszük a 1 db egész tojást, az élesztőt, a tejfölt, a reszelt sajtot, a sót, a köményt és az egészet jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Letakarjuk és kb. fél órát pihentetjük.
2. Lisztezett, sík felületen kb. fél cm vastagra kinyújtjuk a tésztát és a tetejét megkenjük a felvert tojással, majd megszórjuk szezámmaggal és reszelt sajttal. A tésztát (én pizza vágóval vágtam fel) hosszúkás rudakra felvágjuk.
3. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a rudakat és kb. 180 fokon arany barnára sütjük.
















Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin