2016. január 5., kedd

Habos lekváros linzer

Vasárnap délelőtt a családom kitalálta, hogy úgy ennének valami sütikét. Olyat kellett kitalálnom aminek megvoltak a hozzávalói, mert még a boltba sem tudtam volna lefutni, ha esetleg kellett volna valami a sütibe. Nem is agyaltam sokáig, eszembe jutott egy nagyon finom, egyszerű és közismert édesség ... a linzer. A megszokottól csak annyiban lett más, hogy a megmaradt tojás fehérjéből kemény habot  készítettem és azzal díszítettem pluszba a tetejét, amitől még finomabb  és csinosabb lett. A családom nem tudta megvárni, hogy a dobozban megpuhuljon a linzer és még aznap estig mind egy morzsáig megették az összes 31 db sütikét ... egészségetekre!:)




Habos lekváros linzer




Tészta hozzávalói:
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg ráma margarin (szoba-hőmérsékletű)
  • 1 db tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 tk. citromlé
  • 1 tk. sütőpor


Ragasztáshoz:
  • sárgabarack lekvár


Díszítéshez:
  • 1 db tojásfehérje
  • 5 dkg porcukor





Elkészítés:
1. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a tészta többi hozzávalóival gyorsan összegyúrjuk. A tésztát folpackba csomagolva legalább 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
2. A hűtőből elővett tésztát kissé átgyúrjuk, majd elfelezzük. Először az egyik tészta bucit egy lisztezett, sík felületen kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk és linzerkiszúróval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk (nem túl közel egymáshoz) a kiszaggatót tésztát és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 8-10 percig sütjük. (Vigyázzunk hamar megsül)
3. Közben elkészítjük a habot: A tojásfehérjét elkezdjük kemény habbá verni, közben kanalanként, lassan hozzáadjuk a porcukrot. Addig verjük, míg szép fényes kemény habot nem kapunk.
4. Ha megsült a tészta kivesszük hűlni és a másik tészta bucit ugyan úgy kinyújtjuk, kiszaggatjuk és beletesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe. Utána a kemény habot egy csillagcsőrös habzsákba töltjük és a nyers tészta tetejét habkarikával díszítjük, (A habkarika közepe üreges maradjon) majd megsütjük.
5. A kisült, kihűlt tésztákat (egy sima és egy habkarikás) lekvárral összeragasztjuk, majd a habkarika közepét is megtöltjük lekvárral.
6. Lezárható tetejű dobozban tároljuk. Minél tovább marad a dobozban, annál puhább lesz a sütemény.

















Sok sikert a sütéshez!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin