2015. december 27., vasárnap

Habkarika /habcsók/

Karácsony előtt a fagyasztót megpróbáltuk kiüríteni, hogy az ünnepekre szánt húsok elférjenek. Ekkor leltem rá a tojásfehérjére, sajnáltam kiönteni, ezért arra gondoltam, hogy készítek belőlük habkarikát /habcsókot/. Emlékszem a gyermekkoromból, hogy a karácsonyfánkon mindig volt szaloncukor és habkarika ... Tartósságának köszönhetően sokáig eláll. Igazi finomság és egyben dísz is. Lehet különböző alakú, lehet akár színes, és a tetejét pedig díszíthetjük dekorcukorral. Nagyon fontos, hogy nem sütni kell, hanem szárítani, ezért elég hosszú folyamat, míg elkészül, de garantált a siker ... ! Akkor végre lássuk én, hogy készítettem el:
Habkarika /habcsók/
Hozzávalók:
  • 3-4 db tojásfehérje
  • 18 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 1ek. étkezési keményítő
  • /ételszínezék, dekorcukor/

Elkészítés:/Én villanysütőben készítettem/
1. A porcukrot a keményítővel összekeverjük.
2. Egy lábosba kevés vizet felforralunk, a villanytűzhelyről levesszük és a tojásfehérjét a csipet sóval a gőz felett kézi habverővel elkezdjük kemény habbá verni.
3. A keményítővel elkevert porcukrot közben lassan hozzá adagoljuk kanalanként, az egészet apránként hozzáadjuk és addig verjük kézi habverővel, míg szép fényes kemény habot nem kapunk.
4. Sütőpapírral béleljük a tepsit. /Én a sütőpapírra megrajzoltam a köröket, így könnyebb volt egyforma karikákat készítenem/. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Közben különböző módon színezhetjük a habot, /lásd a fenti képen én, hogy készítettem. Így egy kicsit csíkos, márványos lett/
5. A habot a csillag csőrös habzsákba töltjük. Az előre megrajzolt körre rányomjuk a habot úgy, hogy legalább kétszer körbe kanyarodunk. Tetejét megszórhatjuk dekorcukorral.
6. A hőfokot vissza vesszük 90 fokra, majd a tepsit betesszük a sütőbe. Szép, lassan szárítjuk 120 percig,  nem süssük. / Vigyázzunk, hogy ne barnuljon meg/

Sok sikert az elkészítésében!:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin