2015. november 3., kedd

Aranygaluska vaníliasodóval

Környezetemben, ismeretségi körömben olyan sokan dicsérték már az aranygaluskát, úgyhogy nekem is ki kellett próbálnom, hogy igazából milyen is, mert én még sosem sütöttem és még sehol sem ettem ...  Ma végre elkészítettem és én voltam az első aki lemeózta ... bevallom mikor még csak sült, alig vártam, hogy elkészüljön és  megkóstolhassam, mert az egész lakást a finom illata járta be:) Tényleg nagyon finom  sodóval leöntve, így egyáltalán nem száraz -  nem bántam meg, hogy megsütöttem és már én is azok közé tartozok, akik dicsérik:) Most pedig megszeretném osztani veletek én hogyan készítettem el ...




Aranygaluska vaníliasodóval




Tészta hozzávalói:
  • 40 dkg liszt
  • 3 dl tej (langyos)
  • 2 ek. cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg margarin (olvasztott)
  • 1 tojássárgája
  • 1-2 csipet só
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja

Forgatáshoz:
  • 10 dkg margarin (olvasztott)
  • 15 dkg darált dió
  • 2 ek. porcukor 

Vaníliasodó hozzávalói:
  • 2 tojássárgája
  • 3 púpozott ek. cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 2 ek. liszt
  • 0,5 l. tej 

Tetejére:
  • kristálycukor

Én ebben a 21 cm átmérőjű hőálló, mázas kőcserép sütőtálban sütöttem ... de akár torta sütő formában is lehet sütni!







Elkészítés:
1. Egy mély tálba beleöntjük a lisztet. A liszt közepébe mélyedést "fészket" készítünk a kezünkkel. A mélyedésbe beleöntjük a 1 dl langyos tejet, szórunk a tejbe egy csipet cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Tejben az élesztőt az ujjunkkal jól összekeverjük. "Fészek" széléről egy kevés lisztet szórunk az élesztős tejbe, majd jól összekeverjük ... letakarjuk és kb. 3-5 percet várunk, míg fel fut a kovászunk. Utána beleöntjük a megmaradt 2 dl langyos tejet, a tojássárgáját, a citrom lereszelt héját, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és végül az olvasztott margarint. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, könnyű, de nem ragacsos kalács jellegű tésztát kapjunk. Letakarjuk és 1 órát pihentetjük míg kb. a duplájára nem nő.
2. Míg kell a tészta addig elkészítjük a vaníliasodót: Egy lábosba beleöntjük a fél liter tejet. Egy mélytányérba bele tesszük a tojássárgákat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a lisztet,  a lábosból kiveszünk 8 ek. tejet és csomómentesen az egészet összekeverjük, majd bele öntjük a lábos tejbe és addig főzzük, míg egy kissé sűrű állagú pudingot nem kapunk.
3. Ha meg kelt a tészta egy lisztezett, sík felületen kb. 2 cm vastagságúra kinyújtjuk és pogácsa szaggatóval  (6,5 cm átmérője) kiszaggatjuk a tésztát.
4. A kiszaggatott tésztát először belemártjuk az olvasztott margarinba, majd jól beleforgatjuk a cukorral kevert darált dióba.
5. Margarinnal kikent formába szorosan egymás, illetve egymásra helyezzük a diós tésztákat. Végén a tetejét kristálycukorral szórjuk meg. Letakarjuk és még kb. fél órát pihentetjük.
6. Előmelegített sütőben 170-180 fokon kb. 35-40 percig sütjük. (Én sütőpapírt tettem a tetejére, hogy ne nagyon égjen meg)
7. Ha kihűlt, vaníliasodóval leöntve tálaljuk.


















Jó étvágyat kívánok! :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin