2015. október 29., csütörtök

Diós hókifli

Őszi hónapokban megkezdődnek a diós sütemények gyártása. Kedvenceim, eddig még nem találkoztam olyan diós édességgel, amire azt mondtam volna, hogy nem ízlik. :) Lehet ezért van a blogon ennyi diós recept!? ;) Nah jó nem csak ezért, hanem azért is, mert sokféleképpen fel tudjuk használni a diót a konyhában pld: süteményekhez, finom pesto készíthető belőle, dióból sajtolt olaj stb. Markáns íze pedig kiválóan ízesíti a salátákat, leveseket, mártásokat ... de önmagában is kiváló nassolni való. Most én hókiflit töltöttem meg diókrémmel. Minden évben legalább egyszer megsütöm, most végre felkerül ide is a recept. Komolyan mondom isteni finom és annyira puha, omlós a tésztája, hogy szinte a szádban szétolvad. Egy próbát megér! ;)




Diós hókifli




Tészta hozzávalói:
  • 50 dkg rétes liszt
  • 25 dkg margarin
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tej (langyos)
  • 2 dkg élesztő
  • 1 ek. porcukor
  • 1-2 csipet só

Töltelék hozzávalói:
  • 20 dkg darált dió
  • 3 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1,5 dl víz

Forgatáshoz:
  • kb. 20-25 dkg porcukor
  • 3 cs. vaníliás cukor












Elkészítés: (Pogácsa szaggató átmérője: 7-8 cm)
1. Lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd bele tesszük a sót, a tejfölt és a porcukrot. Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk és beleöntjük a lisztbe. Egy rugalmas, de nem ragacsos tésztává összegyúrjuk. (Nekem még kellett hozzá tennem lisztet, mert nagyon ragadt)
2. Az összegyúrt tésztát letakarjuk és kb. 20-25 percig pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket.
3. Egy lábosba beleöntjük a vizet, a diót, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd az egészet folytonos kevergetéssel rövid ideig összefőzzük. Félre tesszük hűlni.
4. Tésztát  elfelezzük. Először az egyik cipót egy lisztezett sík felületen kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk. Pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a tésztát, majd mindegyik körre teszünk a dió krémből és utána úgy feltekerjük, mint a kifliket. A két végét kicsit összecsípjük.
5. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a megtöltött kifliket, majd előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütjük. (Világos színűnek kell lennie)
6. Ha már megsültek, akkor még forrón beleforgatjuk a vaníliás porcukorba.



Tipp: A dió tölteléket ízesíthetjük akár rumaromával vagy esetleg 1 ek. sárgabarack lekvárral is.












Saját készítésű hóemberke! :) Ugye milyen aranyos!?






Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin