2015. október 16., péntek

Diós búrkifli

Ezt a hagyományos péksüteményt a búrkiflit szerintem senkinek sem kell bemutatnom ... mai napig megtalálható a pékáru üzleteinek a polcain. Házilag is könnyen elkészíthető ... így ennél frissebben nem is kerülhet a konyha asztalunkra. Ideális reggelire vagy vacsorára akár egy pohár friss tej kíséretével ... gyerekek is imádni fogják. Nálunk nagyon hamar elfogyott. Ezt a péksüteményt érdemes otthon megsütni, nagyon egyszerű. Én most a diós változatát készítettem el a családomnak, de van mákkal töltött is, azzal is nagyon finom!




Diós búrkifli




Hozzávalók:
  • 2 cs. 500 g-os fagyasztott bolti leveles tészta
  • 15 dkg darált dió
  • 15 dkg porcukor
  • 2 db tojás fehérje

Tetejére:
  • 2 db tojássárgája
  • kb. 5 dkg darált dió

Szóráshoz:
  • porcukor






Elkészítés: /Ebből a 2 csomag leveles tésztából 16 db lesz./
1. Egy lisztezett sík felületen a kiolvadt leveles tésztát kicsit kinyújtjuk téglalap alakúra.
2. A tojásokat szétválasztjuk a fehérjétől a sárgáját. Fehérjét felverjük kemény habbá, közben fokozatosan hozzá adjuk a porcukrot. A kemény cukros habhoz óvatosan belekeverjük a darált diót.
3. A kinyújtott tésztát 4 egyenlő részre vágjuk. Mindegyiknek az egyik szélét megkenjük tojássárgájával. Tészta csíkok közepére ráhelyezzük a diós habot és feltekerjük kifli alakúra. (Alul maradjon a "ragasztott" széle). Mindegyik kiflit félbe vágjuk és patkó alakúra hajtjuk.
4. kb. 180 fokra előmelegítjük a sütőt. (Nekem villany sütöm van) Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymás mellé a búrkifliket és mindegyiknek a tetejét megkenjük tojássárgájával, majd megszórjuk darált dióval. Világos aranybarnára megsütjük. (Én kb. 20 percig sütöttem)
5. Mikor kihűlt megszórjuk a tetejét porcukorral és már is fogyaszthatjuk.




















Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin