2015. augusztus 3., hétfő

Rebarbarás pite

Eddig én semmilyen formában nem készítettem rebarbarás ételeket ... de most végre volt rá lehetőségem és sütöttem belőle egy nagyon finom rebarbarás pitét. Igaz, hogy egy kicsit idegenkedtem tőle, de ma már bátrabban merek hozzá "nyúlni". Kíváncsi voltam, hogy nyersen milyen íze van ... nekem egy kicsit savanykás íz világ tárult elém. Egy kis történetet szeretnék megosztani veletek, jó ha tudjuk a rebarbaráról :
Igazán szerény és rejtőzködő növényről van szó: hatalmas levelei szétterülve szívják magukba a napfényt, erős szára élénk pirosas vagy harsány zöld színben pompázik. Ha semmi gyógyhatása nem volna és megenni sem lehetne, dísznövényként akkor is érdemes volna ültetni. A sóska félékkel rokon növény dallamos neve valószínűleg az jelenti: a barbárok gyökere. Az európaiak szemében főleg a rendszerint igen fejlett ázsiai kultúrák számítottak barbárnak - ez tehát a növény őshazája. Rebarbara nálunk kevéssé ismert zöldségféle. A hagyományos magyar gasztronómia legfeljebb füstölt hús mellé felszolgált mártás alapanyagának használta, mint a torma, paradicsom, csalán vagy a uborkamártás alternatíváját. Manapság inkább süteményekbe tesszük az édes ízek frissítően savanykás ellenpontozásul, vagy kompót, dzsem formájában fogyasztjuk. Több ezer éves írások tanúsítják, hogy ősi Kínában gyógynövénynek használták (főleg a gyökeréből nyerve ki az értékes hatóanyagokat). A rebarbara segíti az emésztést, sőt egyenesen hashajtó hatású. Ugyanakkor felér egy jól összeállított étrend kiegészítő tablettával: magas ásványi anyag tartalma van, természetes foszfor, mész, magnézium, kálium és kalcium forrás. Az igazi klasszikus magyar sütik is megbolondíthatok vele: például egy kis eperlekvárral elkeverve, darált keksszel besűrítve nagyon finom rétest készíthetünk rebarbarából. Nagyon egyszerű belőle frissítő levest készíteni: csak fel kell kockázni a friss szárat, majd szegfűszeget, fahéjat és persze (sok) cukrot hozzá adni, mindezt puhulásig főzni és már kész is. Az ínyencek feldobhatják még mentával vagy éppen egy pohár rizlinggel, esetleg mandulával vagy vaníliával. Tejföllel érdemes sűríteni.




Rebarbarás pite




Tészta hozzávalói:
  • 30 dkg liszt
  • 4 ek. cukor
  • 20 dkg margarin (olvasztott)
  • 2 ek. hideg víz


Tetejére:
  • 40 dkg rebarbara
  • 10 dkg mandula (szeletelt)
  • 4 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 5 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja






Elkészítés: (Pite sütöm átmérője: 25 cm, magassága: 4 cm)
1. A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk, összegyúrjuk. A tésztát folpackba csomagolva kb. 20 percre a hűtőbe tesszük. Közben megpucoljuk, meg mossuk és felkockázzuk a rebarbarát.
2. Hűtőből kivéve a tésztát a pite sütőbe egyenletesen bele nyomkodjuk, de úgy hogy széle is legyen.
3. Megszurkáljuk villával a tésztát és előmelegített sütőben 200 fokon 10 percig elősütjük. (A sütő legalsó részére tett rácson)
4. Közben míg sül összekeverjük a rebarbarás krémet: Az egész felvert tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral összekeverjük, majd belekeverjük a tejfölt, a szeletelt mandulát és a citrom reszelt héját és végül a felkockázott rebarbarát. Jól összekeverjük az egészet.
5. Az elősütött tésztára rá öntjük a rebarbarás krémet és tovább sütjük 200 fokon kb. 25-30 percig. (Most is a sütő legalsó részére tett rácson)




















Jó étvágyat kívánok!

2 megjegyzés:

linkwithin