2015. július 1., szerda

Babgulyás

Próbálok a családomnak változatosan főzni ... ezért néha igen csak bajban vagyok, hogy mit tegyek eléjük ... ilyenkor megszoktam kérdezni, hogy mit ennének szívesen. Általában a válaszuk - Nekem mindegy, nem tudom! :) Úgy hogy a döntés joga legtöbbször az enyém ;) Lás csodát a férjem a napokban azzal állt elém, hogy enne egy kis finom babgulyást ... remek végre nem nekem kellett agyalnom, hogy mit is főzzek. Igen ám, de valami kéne melléje ... pogácsára gondoltam csak azt nem tudtam, hogy sajtos vagy töpörtyűs legyen!? Ki kérdeztem őket melyiket ennék szívesebben hozzá ... és a voksot a töpörtyűre adták :) Most megszeretném osztani veletek én hogyan készítem el a kis kuktámban a babgulyást ...



Babgulyás 



Hozzávalók: 
  • étolaj
  • őrölt piros paprika örlemény
  • 1 db vörös hagyma (felkockázva)
  • 0,5 kg tarka bab (előtte lévő este vízben beáztattam)
  • 0,5 kg füstölt sertéscomb (felkockázva)
  • 1 kg sertés lapocka (felkockázva)
  • 4 db közepes nagyságú sárga répa (feldarabolva)
  • 1 db vastag fehérrépa (feldarabolva)
  • zöldpetrezselyem (apróra vágva)
  • só (ízlés szerint)
  • ételízesítő (ízlés szerint)
  • őrölt bors (ízlés szerint)


Csipetke hozzávalói:
  • 1 db nagyobb tojás
  • só (ízlés szerint)
  • liszt (amennyit felvesz a tojás)






Elkészítés: (Kukta 5 l-es)
1. Apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre dinszteljük, majd kevés pirospaprikával megszórjuk.
Beletesszük a kockára vágott lapockát. Mikor a hús már elég levet eresztet beletesszük a feldarabolt répákat, a babot, a felkockázott füstölt sertéscombot. Jól összekeverjük. Utána teszünk bele sót, (de vigyázzuk a sózással, mert a füstölt húsnak kissé sós íze van) ételízesítőt és borsot, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Rátesszük a kukta tetejét és magas hőfokon addig főzzük, míg a szelep elkezd sípolni. Utána levesszük alacsonyabb hőfokra és innentől számítva 35 percig főzzük.

Míg fől addig elkészítjük a csipetkét: Az egész  felvert tojásba teszünk egy kis sót és annyi lisztet, hogy egy keményebb állagú tésztát kapjunk. Utána, ha összegyúrtuk a tésztát elcsipkedjük  és vízben kifőzzük.

2 .Mikor letelt a 35 perc félre tesszük a kuktát és óvatosan (én egy villa alakú fakanál segítségével) kiengedjük a szelepnél a gőzt. Levesszük a kukta tetejét és beletesszük az összevágott petrezselyemzöldet és a kifőzött, leszűrt csipetkét ... máris kész van a mennyei finom babgulyás!












Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin