2015. július 15., szerda

Almás csiga

Egy kicsit elmaradoztam, de amint tudok jövők az újabb finomságokkal. De hát nyár van, ilyenkor mi is kihasználjuk a jó időt ... piknikezünk a barátokkal, strandolunk és kirándulunk. Még a nyaralás is vár ránk, de az csak augusztusban lesz, amit már most nagyon várunk. Most a napokban kaptam egy kicsit savanykás, de finom nyári almát, amiből ezt az almás csiga süteményt sütöttem meg. Finom és szerintem csuda jól is nézz ki! Mikor még csak az elkészítés közepén jártam,és a korongok pihentek a tepsiben a Bálint fiam kijött a konyhába meg kérdezte, hogy mit sütök, én válaszoltam rá, hogy almás csigát. Rá nézet a korongokra utána pedig rám és komoly arccal kérdezte tőlem: - ... és ez mitől lesz csiga!? :) Aztán a végeredményt megmutattam neki, hogy mégis csak csiga alakú lett ... 




Almás csiga




Tészta hozzávalói:
  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg margarin (szoba hőmérsékletű)
  • 3 db tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 ek. tejföl


Töltelék hozzávalói:
  • 50 dkg alma (hámozott, lereszelt)
  • 3 ek. cukor
  • 1 kk. fahéj (őrölt)
  • 1 kk. szegfűszeg (őrölt)


Kenéshez:
  • 1 db tojássárgája
  • 1 ek. tej


Szóráshoz:
  • porcukor


Elkészítés:
1. Először meghámozzuk az almákat és a nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük.
2. Lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot, a sót, a cukrot és a tejfölt. Jól összedolgozzuk, tésztává összegyúrjuk. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük kb. 1 órát pihenni.
3. Lábosba tesszük a lereszelt almát, majd bele tesszük az őrölt fahéjat, az őrölt szegfűszeget és a cukrot. Egy kicsit összefőzzük, majd félre tesszük hűlni.
4. Egy lisztezett sík felületen kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk a tésztát.
5. Pogácsa szaggatóval (átmérője: 6cm), kicsit távolabb egymástól kiszaggatjuk a tésztát.



6. Majd sütő papírral bélelt tepsibe rakjuk a korongokat, nem túl közel egymáshoz.



7. Az almát jól kinyomkodjuk a levétől és egy kiskanálnyi almát ráhalmozunk a korongok tetejére.



8. A megmaradt tésztát újból összegyúrjuk és kinyújtjuk (3mm vastagságúra), majd megint a pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a tésztát (most  közel egymáshoz).
9. A korongokat feltekerjük és a kezünkkel kígyó alakúra sodorjuk. (kb. 24 cm hosszúra és kb. 1 cm vastagra.)









10. Majd a kígyó alakú tésztával körbe tekerjük az almakupacokat. (ha szükséges akkor a megmaradt tésztát megint gyúrjuk össze és szaggassuk ki)



11. A csigák tetejét lekenjük a tojássárgás tej keverékkel, majd az előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 percig világos barnára sütjük.
12. Ha megsült és kihűlt a tetejét megszórjuk porcukorral. Lezárható dobozban tároljuk, másnapra még puhább lesz.
















Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin