2015. június 29., hétfő

Grízes ribizlis kocka

Tudom, tudom ... egy kicsit elmaradtam a recept írással, de mindig valami közbe jön. Ez a ribizlis sütemény nekem nagyon bejött ...  a kicsit savanykás ribizli találkozása az édes ízzel, hmmm valami fantasztikus. Kedvencem, mikor a savanyú és édes ízvilág keveredik. Nagyon könnyű elkészíteni ezt a gyümölcsös süteményt ... így nyáron a melegben pedig a hűtőből kivéve egyszerűen fenséges ...



Grízes ribizlis kocka



Tészta hozzávalói:
  • 8 db tojás
  • 8 ek. cukor
  • 8 ek. liszt
  • 1 kk. sütőpor
  • 1 kk. szódabikarbóna


Krém hozzávalói:
  • 1 l tej
  • 8 ek. búzadara
  • 20 dkg margarin (szoba hőmérsékletű)
  • 20 dkg porcukor
  • kb. 50 dkg ribizli (leszemezett)


Tetejére:
  • porcukor
  • ribizli (díszíteni)










Elkészítés:  (Tepsi mérete: 20x36 cm)
Először piskóta tésztát sütünk.
1. A tojásokat szétválasztjuk a sárgáját a fehérjétől. A sárgáját a cukorral habosra kikeverjük. A fehérjét kemény habbá felverjük. A lisztbe belekeverjük a sütőport és a szódabikarbónát.
A kemény habba bele öntjük a cukros tojássárgáját és óvatosan összekeverjük, majd ebbe bele szitáljuk a liszt keveréket és "levegősen" óvatosan összekeverjük az egészet.
2. Sütőpapírral bélelt tepsibe beleöntjük a masszát, egyenletesen elsimítjuk és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 percig sütjük. (Tűpróba) (Én a tetejére sütőpapírt tettem, hogy a teteje ne nagyon barnuljon meg.)
3. Közben míg sül a tészta elkészítjük a krémet. Először főzünk egy hagyományos tejbegrízt csak cukor nélkül (kissé keményebb állagú legyen) és utána hagyjuk kihűlni. A margarint a porcukorral kikeverjük, majd a teljesen KIHŰLT tejbegrízhez öntjük és összekeverjük. A megmosott és leszemezett ribizli szemeket bele tesszük a krémbe és óvatosan összekeverjük. (Pár darabot félre tehetünk díszíteni)
4. A megsült és kihűlt tésztáról óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt és a tésztát vízszintesen félbe vágjuk. Az alsó lapra egyenletesen rákenjük a krémet, majd rátesszük a tészta másik lapját. (Óvatosan, kicsit rányomkodjuk)
5. Hűtőbe tároljuk, majd tálalás előtt egyforma kockákra felvágjuk, megszórjuk a tetejét porcukorral. (díszíthetjük ribizlivel)













Jó sütögetést kívánok és jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin