2015. május 11., hétfő

Túrós batyu

Már elég régen sütöttem péksüteményt, pedig nagyon szeretjük. Most a túrós batyu lett a "kiszemelt áldozat"  :) Hú nem hiszitek el, hogy mikor sült milyen mennyei illatok keringtek a konyhámban ...
nagyon vártam már, hogy kisüljön az első adag és végre megkóstolhassam. Nagyon finom lett :)
Készítsétek el, nem bonyolult! Reggelire vagy vacsorára egy pohár friss tej mellé isteni jó. Még nálunk el se fogyott, de már azt kérdezték, hogy mikor sütök megint ilyet!? :)



Túrós batyu



Tészta hozzávalói:
  • 25 dkg rétes liszt
  • 25 dkg finom liszt
  • kb. 1,5 dl langyos tej
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 8 dkg olvasztott margarin
  • 2 ek. cukor (púpozott)


Töltelék hozzávalói:
  • 45 dkg tehéntúró
  • 2 ek. tejfel
  • 2 ek. búzadara
  • kb. 5 ek. cukor (ízlés szerint)
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • mazsola (1 maréknyi)
  • 1 db tojás


Lekenéshez:
  • 1 db tojássárgája
  • 1 ek. tej




















Elkészítés:
1. Egy mély tálba beleöntjük a kétféle lisztet, majd összekeverjük. A liszt közepébe mélyedést "fészket" készítünk. A mélyedésbe beleöntjük a 0,5 dl langyos tejet, szórunk a tejbe egy csipet cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A tejben az élesztőt ujjunkkal jól összekeverjük. Liszt széléről egy keveset szórunk az élesztős tejbe, majd megint jól összekeverjük ... letakarjuk és kb. 3-5 percet várunk, míg fel fut a kovászunk.
2. Utána beletesszük a meg maradt 1 dl langyos tejet, az egész tojást, a sót, a cukrot, és az olvasztott margarint. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapjunk (ha kell tegyünk hozzá még lisztet vagy tejet). Letakarjuk és kb. 1 órát pihentetjük, míg a duplájára nem nő.
3. Míg kell a tészta addig elkészítjük a túró krémet: A túrót egy villával szétnyomkodjuk, aztán hozzá adjuk a tejfelt, a darát, a cukrot, a vaníliás cukrot, mazsolát, majd a felvert egész tojást. Az egészet jól összekeverjük.
4. Mikor meg kelt a tészta egy lisztezett, sík felületen finoman átgyúrjuk és kb. félujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd 8x8 cm-es kockákra felvágjuk. A tésztára túrókrémet teszünk (én 1 ek. túrót tettem), majd átlósan a tészta csücskeit összefogjuk és egyet csavarunk rajta. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, de nem szorosan egymás mellé. A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk, míg melegszik addig a tészta tetejét lekenjük a tejjel kevert tojássárgájával, utána betesszük sülni kb. 20 percre.
5. A megsült és kihűlt batyukat megszórjuk porcukorral.















Jó étvágyat kívánok! :)

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm a receptet! Nagyon finom lett!

    VálaszTörlés
  2. Ma én is megsütöttem,a túróba gríz helyett 2 ek. Vanilia pudingport tettem.Nagyon jó puha a tésztája. Én 200 fokon alul-felül programmal sütöttem a középső sinen 17 percig.

    VálaszTörlés

linkwithin