2015. május 23., szombat

Csavart sajtos kifli

Már több napja esős, hűvös idő van és ilyenkor én is szívesebben sütök, mint például nyáron 35 fokban ... néha szoktam itthonra sütni zsemlét vagy kiflit, mert azért valljuk be, hogy finomabb, mint a bolti. Ilyenkor mennyei illatok szállnak a konyhában mikor sülnek ... nem beszélve arról, hogy frissen, ropogósan akár csak magában egy pohár friss tej mellé is tökéletes ... Most kiflit sütöttem csak annyit változtattam rajta, hogy egy kicsit "csavartam rajta" ... szerintem nagyon jól nézz ki így :)
Mikor megsültek az egyik kiflinek a csücskét letörtem és lemeóztam ... nagyon finom lett! De csak csücsköt ettem, mert én nem igazán eszek fehér lisztből készült ételeket, de így is mindent amit sütni szoktam egy harapást azért meg engedek magamnak, hogy tudjam milyen lett a végeredmény. Én magamnak teljes kiőrlésű lisztből szoktam kenyeret sütni  egy héten kb. egyszer ...
De most inkább térjünk vissza a csavart sajtos kiflire én hogy készítettem el ... lássuk! ;)



Csavart sajtos kifli



Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 4 dkg élesztő
  • 1 dl + 3,5 dl langyos tej
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg olvasztott margarin
  • fél ek. cukor
  • só (ízlés szerint)
  • 2 ek. tejfel


Tetejére:
  • 1 db tojássárgája
  • 1 ek. tej
  • kb. 10-15 dkg reszelt sajt

























Elkészítés: (Nekem ebből az adagból 9 db kifli lett)
1. Lisztet egy mély tálba bele öntjük. A liszt közepébe mélyedést "fészket" készítünk. A mélyedésbe beleöntjük a 1 dl langyos tejet, szórunk a tejbe egy-két csipet cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Tejben az élesztőt ujjunkkal jól összekeverjük és a "fészek" széléről egy kevés lisztet szórunk az élesztős tejbe, majd megint az ujjunkkal jól összekeverjük. Letakarjuk és kb. 3-5 percet várunk, míg fel fut a kovászunk.
2. Utána beletesszük a tojássárgáját, az olvasztott margarint, a sót, a cukrot, a tejfelt és a végén beleöntjük a 3,5 dl langyos tejet. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Letakarjuk és kb. 1 órát pihentetjük, míg kb a duplájára nem nő.
3. Mikor meg kelt a tészta egy enyhén lisztezett sík felületen finoman átgyúrjuk és egy jó nagy gombócnak valót lecsípünk a tésztából. Tenyerünkkel egy forma gombóccá formáljuk. Konyha ruhával letakarjuk és fél órát pihentetjük, majd a gombócokat jó vastag ujjnyira kisodorjuk. Kettő tészta csíkot egymásra csavarunk. Így készítjük el az összeset.
4. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe, de nem túl közel egymáshoz bele tesszük a tésztákat. Közben míg pihen egy kicsit, addig a tűzhelyet bemelegítjük 180 fokra. Lereszeljük a sajtot és a tojássárgáját összekeverjük a tejjel. Végül pedig lekenjük a tészta tetejét a tojássárgájával és megszórjuk a reszelt sajttal. Kb. 30-35 percig arany barnára sütjük.
5. Ha megsültek letakarjuk konyharuhával és így hagyjuk kihűlni.















Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin