2015. április 29., szerda

Csorba leves - húsgombóccal

Erre a levesre már nagyon régóta kíváncsi voltam ... eddig én még sosem készítettem. Nagyon sokan szeretik ezt a Erdélyi klasszikus kicsit savanykás levest. Bármilyen húsból készítheted, sőt húsmentes csorba is létezik. Nagyon sokféle recept olvasható ... úgy hogy megint igaz a közmondás - ahány ház, annyi szokás :) Nekünk nagyon ízlett, tényleg fenséges, laktató ... csakis ajánlani tudom. Most leírom én hogy készítettem el ... íme a végeredmény! :)



Csorba leves - húsgombóccal



Leves hozzávalói:
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • kevés étolaj
  • 4-5 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 3-4 db burgonya
  • 450 g sárgabab
  • pirospaprika (fűszerpaprika őrlemény)
  • 1 db zöldség leves kocka
  • 3 db babérlevél
  • lestyán   (Kotányi)
  • citromlé
  • 4 ek. tejfel
  • 2 ek. liszt



Húsgombóc hozzávalói:
  • 70 dkg darált hús (bármilyen lehet: disznó, marha ...stb.)
  • 2 marék rizs
  • 1 db tojás
  • ételízesítő
  • őrölt bors
  • 3-4 ek. liszt





Elkészítés:
1. Először megpucoljuk és jól megmossuk a zöldségeket és szimpatikus formára felvágjuk.
2. Utána elkészítjük a húsgombócokat: A darált húsba beletesszük a sót, az őrölt borsot, az ételízesítőt, az 1 db egész tojást, a rizst és a lisztet (lisztet azért teszek bele, hogy a gombócok ne essenek szét főzés közben).
3. Mikor minden elő van készítve akkor egy lábosban kevés olajon az apróra vágott hagymát megdinszteljük, majd hozzá adunk kevés fűszer piros paprikát és először kevés vízzel felöntjük, majd beletesszük a zöldségeket és a húsgombócokat és annyi vizet teszünk még hozzá, hogy jól ellepje ...
Bele tesszük a sót, babérlevelet, leveskockát és forrástól számítva kb. 45 percig főzzük. (Ellenőrizzük közben, hogy a zöldségek puhák-e)
4. Mikor megfőtt a leves, akkor tejfeles habarással kicsit besűrítjük és most ízesítjük a végén lestyánnal, és ízlés szerint savanyítjuk citromlével. Egyet még hagyjuk rottyanni, majd lezárjuk  alatta a tűzhelyt és félre tesszük hűlni.








Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin