2015. február 9., hétfő

Őszibarack sütemény

Ez egy igazi klasszikus nagyon finom "lakodalmas" süti ... Régen a falusi lakodalmakban mindig készítettek ilyet! Mostanáig én is csak szemezgettem ezzel a nagyon mutatós süteménnyel, de végre rászántam magam és megsütöttem ... igaz, hogy egy kicsit macerás az elkészítése, de az íze mindent kárpótol, mert egy nagyon finom süteményről van szó ... ! :)




Őszibarack sütemény




Tészta hozzávalói:
  • 8 dkg + 70 dkg liszt
  • 20 dkg margarin (szoba hőmérsékletű)
  • 25 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 1,5 dl tej
  • 1-2 csipet só
  • fél csomag sütőpor



Töltelék hozzávalói:
  • 20 dkg margarin
  • 3 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • rum aroma (ízlés szerint)
  • 2 ek. sárgabarack lekvár
  • kakaópor (cukrozatlan, ízlés szerint)



Színezéshez:
  • piros, zöld és esetleg sárga színű ételfesték
  • + kristály cukor (hempergetéshez)









Elkészítés:
1. A margarint a cukorral habosra kikeverjük, majd hozzá adjuk a tojást és a tejet, jól összekeverjük. A 8 dkg lisztbe beletesszük a sót és a sütőport, majd belekeverjük a tojásos-cukros margarinhoz, az egészet megint jól összekeverjük.
2. Ezt a folyékony masszát 1 óráig pihentetjük (nem a hűtőben).
3. Pihenés után a masszába bele keverjük a 70 dkg lisztet, először fakanállal keverjük, majd a kezünkkel jól össze dolgozzuk, tésztává gyúrjuk.
4. A tésztából gömbölygetünk kis tenyérnyi golyókat és egy sütőpapírral bélelt tepsibe bele rakosgatjuk, de ne túl szorosan egymás mellé.
5. Előmelegített sütőben 180 fokon nagyon világos "barnára" süssük. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor nagyon száraz lesz. (Én kb. 13-15 percig sütöttem) Éppen, hogy csak egy kis színt kell kapnia.
6. Ha megsültek, sütőből kivéve még melegen késsel kivájjuk a félgömbök közepét, de a kivájt tésztát NEMDOBJUK KI, hanem félre tesszük, mert majd kell a töltelékhez.

Töltelék elkészítése:
A margarint gőz fölött a 3 db tojással és a cukorral "krémmé" főzzük, majd bele tesszük a kakaóport ... ezzel leöntjük a kivájt tésztát. Bele tesszük a lekvárt, a rumaromát és az egészet jól összekeverjük.
A hűtőbe betesszük egy kicsit a krémet dermedni.

7. Mikor már kicsit meg keménykedett a töltelék, akkor egy kis kanál segítségével megtöltjük a lukas tészta golyókat és összeillesztjük.
8. Mindegyik színezéket egy kispohárba beleöntjük és  langyos vízzel hígítjuk, majd ecsettel ízlésünknek megfelelően a barack mind két oldalát befestjük, és utána azonnal meghempergetjük a kristálycukorban.




















Sok sikert az elkészítéséhez és jó étvágyat!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin