2015. február 2., hétfő

Madártej

A madártej eredetileg egy francia desszert ... sokunk által kedvelt ez az egyszerű édesség.
Nekem elsősorban a gyerekkorom jut eszembe, mivel az anyukám elég gyakran készítette el hétvégenként ... és másodsorban, pedig mikor szülni mentem a kórházba, akkor az anyósom mindig egy jó nagy adaggal megörvendezett vele ... :) Most szeretném megosztani veletek én hogy készítem el ... mert  igaz most is erre a desszertre a következő közmondás : - Ahány ház, annyi szokás!
Szeretettel ajánlom mindenkinek!MadártejHozzávalók:
  • 1,5 l tej
  • 15 dkg cukor
  • 5 db tojás
  • 1 cs. vaníliás főzőpudingpor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1-2 csipet só

Elkészítés:
1.  Tojásokat szétválasztjuk, a fehérjétől a sárgáját.
2. A tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra kikeverjük, majd beletesszük a pudingport és  az egészet jól összekeverjük.
3. A tejet feltesszük forrni, közben bele tesszük a 1-2 csipet sót.
4. Tojás fehérjét felverjük kemény habbá.
5. Miután felforrt a tej, alacsonyabb hőfokra tesszük a tűzhelyt és az evőkanalat belemártsuk a forró tejbe, majd kis halmokat teszünk a felvert habból a tejbe. Mindkét oldalát megfőzzük (én kb. 20 másodperc után fordítottam át), majd szűrű kanál segítségével kivesszük, és félre tesszük a már megfőtt habot.
6. Végül a forró tejből kb. 6-8 evőkanállal beleteszünk a cukros-pudingos tojássárgájába, jól összekeverjük (azért, hogy ne csomósodjon össze), majd beleöntjük a cukros-pudingos tojássárgáját a tejbe, közben folyamatosan keverjük. Egy kicsit felfőzzük (de csak addig, míg elkezd egy kicsit besűrűsödni).
7. Félre tesszük hűlni és a tetejére tesszük a hab halmocskákat.
8. Ha kihűlt, a hűtőbe tesszük.


Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin