2015. február 19., csütörtök

Dobos torta

A drága férjem születésnapjára Dobos tortát sütöttem ... de bevallom, hogy egy kicsit félve álltam neki, mert nem tudtam, hogy sikerülni fog-e, mert még sosem sütöttem Dobos tortát. Aztán készítés közben rájöttem nem is nehéz elkészíteni csak egy kicsit idő igényes, de higgyétek el érdemes vele foglalkozni, mert nem csak szép, de mennyei finom  is!:)
Fenomenális a sok vékony tészta között az a finom-ízes csoki krém, nah és nem utolsó sorban a torta tetején a pirított cukor ... süssétek meg bátran, nem fogtok benne csalódni!

Dobos torta története: Dobos C. József sokadik generációs szakács és cukrászmester volt, aki éppen a kecskeméti utcai csemegeüzletében felügyelte az éppen a vajat köpülő inasát, amikor az véletlenül a só helyet cukrot tett a tejszínbe. Állítólag ebből indult a Dobos torta, illetve az annak alapját képező vajas krém ötlete, mert addig a főzött-habos krémek voltak a menők. A kísérletező cukrász egy olyan tortát akart készíteni, amely a kor hűtési technikái mellett is sokáig eláll, ezért indult innen a csokoládékrémből. Végül aztán más tekintetben is modern lett, hiszen nem volt sem emeletes, sem habos, ahogy az akkoriban volt divatban. A találmányt 1885-ben  a mai Városligetben megrendezett Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be, ahol állítólag maga Erzsébet királyné és I. Ferenc József is megkóstolták a tortát. A süteménynek hatalmas sikere volt és hamar Európa szerte híre lett. Dobos rengeteg rendelést kapott, ezért még egy fából készült tortaszállító dobozt is tervezet a sütemény sérülésmentes szállításához ...
Dobos torta
Tészta hozzávalói:
 • 30 dkg liszt
 • 12 db tojás
 • 24 dkg porcukor
 • 1 cs. sütőpor
 • 10 dkg margarin


Csokikrém hozzávalói:
 • 7 db tojás
 • 25 dkg cukor
 • 30 dkg étcsoki (torta bevonó)
 • 5 dkg kakaópor (cukor nélküli)
 • 50 dkg margarin (szoba hőmérsékletű) + 20 dkg porcukor


Tetejére pirított cukor:
 • kb. 18 dkg cukor
 • 1 kk. margarinElkészítés: Először is a sütőpapírból vágjunk ki 8 db. kb. 35x40 cm-es tégla lapokat ... és mind a 8 db téglalap papír közepére a torta sütőnek (az én torta sütöm 26-cm) a kerületét rárajzoljuk.
Most a tészta hozzávalóit két fele osztjuk ... először 4 tészta lapot sütünk meg,  utána megint 4 tészta lapot ... úgyhogy összesen 8 lapot sütünk.

1. A 6 db tojást szétválasztjuk. A 12 dkg porcukornak kb. a felével a tojássárgáját habosra kikeverjük. A tojásfehérjét a porcukor másik felével kemény habbá verjük és óvatosan belekeverjük a felvert habba a cukros tojássárgáját. A fél csomag sütőport elkeverjük a 12,5 dkg lisztbe és óvatosan "levegősen" belekeverjük a cukros-tojássárgás kemény habba, majd végül az 5 dkg olvasztott margarint is belekeverjük. Az egészet keverjük jól össze.
2. Az egyik megrajzolt kör közepére egy spatula segítségével ( fenti képen látszik, hogy kb. milyen vastagságú legyen a tészta) rákenjük a tészta masszát. (Most ezt a mennyiségű tészta masszát 4 egyenlő részre kell elosztani).
3. Egy tepsinek a hátuljára  (tepsim mérete:30x33 cm) ráhelyezzük a megkent sütőpapírt és előmelegített sütőben 200 fokon kb. 8-10 perc alatt megsütjük a tésztát, de míg sül addig a második körre már kenjük is a következő tészta masszát ... ha megsült kivesszük és azonnal mehet be a sütőbe a következő adag ... és így megy tovább míg meg nem sül mind a négy lap tésztánk. A megsült és langyos tésztalapokról közben pedig óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt.
4. A megmaradt tészta hozzávalóiból megint készítünk a leírtak alapján egy piskóta szerű tésztát és a többi 4 kör alakú tésztát is megsütjük.
5. A 7 db egész felvert tojást 25 dkg cukorral gőz fölött állandó keveréssel "megfőzzük" (kb ez 10 perc), majd bele tesszük a széttördelt csoki darabkákat, ha elolvadtak akkor beletesszük a kakaóport és addig kevergetjük, míg az egész besűrűsödik, majd félre tesszük hűlni.
6. A margarint a porcukorral habosra kikeverjük, majd a KIHŰLT csoki krémhez keverjük és robotgéppel szép simára kikeverjük az egészet.
7. Egy tészta lapot félre teszünk ... és a többit szép sorban egyenletesen megkenjük a csokikrémmel és egymásra rakjuk. (De hagyjunk a krémből a torta oldalára és a díszítéshez)
8. Egy lábosban a 18 dkg cukrot állandó kevergetve megolvasztjuk, majd ha már megolvadt félre húzzuk és beletesszük a 1 kk. margarint, majd jól átkeverjük.
9. A félre tett tészta lapot azonnal egyenletesen leöntjük a megolvasztott cukorral és utána egy kés vastagabb peremét át húzzuk egy margarinon (hogy ne ragadjon), majd bejelöljük a csíkokat, hogy hány szeletes legyen a torta. ( Én 8 szeletesre vágtam, de persze lehet több szeletesre is) Utána a kés éles részét át húzzuk a margarinon és ahol bejelöltük a csíkokat ott felvágjuk a cikkeket.
10. A torta legtetejére tesszük a pirított cukor cikkeket, bevonjuk a maradék csoki krémmel a torta oldalát és mindenki ízlésének megfelelően díszítheti a tortát.

Sok sikert a torta elkészítéséhez! 
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin