2014. november 3., hétfő

Sárgabarack lekváros és vaníliakrémes piskótatekercs

Nagyon sok teendőm volt most a hétvégén ... ezért nem volt sok időm a sütkérezéshez, de mivel vendégeket is vártam, ezért muszáj volt valamit készítenem. Ezért ezt a nagyon egyszerű piskóta tekercset, különböző ízzel készítettem el ... szerintem azért nem volt olyan vészes, mert még aznap elfogyott az összes :)



Sárgabarack lekváros és vaníliakrémes piskótatekercs



Hozzávalók a tésztához: /1 tekercshez/
  • 4 db. tojás
  • 4 ek. liszt
  • 4 ek. cukor
  • 1 mk. szódabikarbóna
  • 1 mk. sütőpor.



Lekváros hozzávalói:
  • Sárgabaracklekvár (Nem túl folyós)
  • Tetejét megszórjuk porcukorral


Vaníliakrém hozzávalói:
  • 25 dkg margarin (szoba hőmérsékletű)
  • Fél l tej
  • 5 ek. liszt
  • 6 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 cs. vaníliás ízű főző pudingpor








Elkészítés: /Tepsi mérete: 30x33/
Egy egyszerű piskóta tésztát készítünk.
1. A tojásokat szétválasztjuk a sárgáját a fehérjétől. Tojássárgáját a cukorral habosra kikeverjük a fehérjét pedig kemény habbá felverjük. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a sütőporral. A felvert tojásfehérjébe beleöntjük a cukros tojássárgáját  és óvatosan összekeverjük, majd ebbe beleszitáljuk a lisztet. Nagyon óvatosan (levegősen) az egészet fakanállal összekeverjük.
2. Sütőpapírral bélelt tepsibe beleöntjük a masszát és egyenletesen elkenjük. ( Én a tetejére is teszek sütőpapírt, hogy  ne nagyon barnuljon meg a teteje). Előmelegített sütőben kb. 170 fokon 8-10 perc alatt megsütjük. (Tűpróbát azért végezzünk)
3. A megsült piskótát (még melegen) egy nedves konyharuhára kiborítjuk és óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt. Konyharuhával óvatosan felcsavarjuk a tésztát (Ha lehet próbáljuk meg jó szorosan összetekerni) és így hagyjuk kihűlni.

Sárgabarackos:
1. A kihűlt piskóta tekercset a konyharuhából kitekerjük és a tésztát megkenjük a lekvárral, majd megint összetekerjük (konyharuha nélkül) a tésztát. Megszórjuk a tetejét porcukorral.





Vaníliakrémes:
1. Egy lábosba bele öntjük a tejet. A tejbe bele tesszük a lisztet és addig főzzük, míg egy puding szerű krémet kapunk. Utána félre tesszük hűlni.
2. A margarint a cukorral és a vaníliás cukorral habosra kikeverjük.
3. A KIHŰLT krémbe bele tesszük a cukros margarint és a pudingport, jól összekeverjük, majd robot géppel szép simára keverjük.
4. Kihűlt piskóta tekercset a konyharuhából kitekerjük és a tésztát megkenjük a krémmel, majd óvatosan (konyharuha nélkül) feltekerjük.
5. A tekercset kívülről is bekenhetjük  krémmel, vagy csak egyszerűen díszíthetjük is (nyomó
zsákba teszünk a krémből és mintákat nyomunk).
6. Hűtőbe tegyük be a krémes piskótát legalább 1-2 órára, hogy a krém egy kicsit megdermedjen, majd szeletelhető ...





Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin