2014. november 18., kedd

Lekváros papucs

Estére szerettem volna valami péket sütni, mert azért valljuk be, hogy egy finom házi péknél nincs is jobb ... :) csak még azt nem tudtam, hogy konkrétan milyet is süssek - kakaósat? ... vagy netán valami lekvárosat? Persze most is bennem volt , hogy valami ujjat próbáljak ki, olyan receptet amit még nem sütöttem. Így találtam rá erre a nagyon finom lekváros papucsra ... igaz, hogy már sütöttem ehhez hasonlót, de annak a tésztája kelt tésztás volt, ennek pedig burgonyás. Másnapra is puha-friss marad a tésztája és nem száraz ... érdemes kipróbálni!



Lekváros papucs



Tészta hozzávalói:
  • 4-5 db nagyobb burgonya
  • 15 dkg margarin
  • 1 kis doboz tejfel
  • 1 db tojás
  • liszt (amennyit felvesz - nekem kb. 45 dkg vett fel)
  • só (ízlés szerint)
  • 1 kiskanál cukor
  • 1/2 cs. sütőpor


Töltelék:
  • szilvalekvár  (kemény)











Elkészítés:
1. Burgonyát megpucoljuk, kockára vágva sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és krumplinyomóval összetörjük.
2. Utána a széttört burgonyába beletesszük a margarint, így hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd beletesszük a tejfelt, a tojást, a sót, a cukrot, a sütőport és annyi lisztet teszünk hozzá, hogy egy puha, de ne ragadós tésztát kapjunk. Jól összegyúrjuk.
3. Lisztezett, sík felületen kb: fél ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk a tésztát.
4. Pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a tésztát, majd mindegyik kiszaggatott tészta közepébe teszünk egy kis kemény lekvárt.
5. Középen a széleit kezünkkel össze csipkedjük.
6. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymás mellé, de ne szorosan a már megtöltött papucskákat és a tetejét tojássárgájával lekenjük.
7. Előmelegített sütőben 180 fokon kb: 20 percig sütjük, míg szép világos arany barna nem lesz!





/Bocsánat a kép minőségéért, de itt már sötétedni kezdett ... de nem akartam vakúval fényképezni!/


Tipp: Lezárt dobozban akár több napig is friss-puha marad!



Jó étvágyat kívánok hozzá! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin