2014. november 25., kedd

Gundel palacsinta

Röviden a Gundel palacsinta története: Gundel Károly 1910-ben vette bérbe a városligeti Wampetics vendéglőt, ez a épület ad otthont mai napig a Gundel étteremnek. Itt születtek azok a fogások, melyeket már az étlapra kerülésükkor klasszikusokká váltak - ilyen a : Gundel-saláta, Gundel-fogás, Gundel-tokány és persze a Gundel-palacsinta is ...
Mindegyik fogásnak története van  ... de a rumos-diós-csokis palacsinta például Márai Sándorhoz köthető. Az eredeti receptje az Ő feleségétől, Lolától származik. Gundel Károly tőle kérte "kölcsön" - a repertoárban akkoriban még Márai - palacsintaként szerepelt, de a komonista rezsim alatt azonban nem viselhette az emigrált, tiltólistára tett író nevét ... ezért lett Gundel-palacsinta ...



Gundel palacsinta



Töltelék hozzávalói:
  • 30 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • kb. 1,5-2 dl tej
  • reszelt narancs héj (ízlés szerint)
  • őrölt fahéj (ízlés szerint)
  • rumaroma (ízlés szerint)


Csokikrém hozzávalói:
  • 3 db tojássárgája
  • 90 g étcsoki (Tibi csoki)
  • 2 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 1 kk. étkezési keményítő
  • 5 dkg margarin
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 ek. kakaópor (cukrozatlan)
  • 2 dl tejszín (hulala v. cukrászhab)
  • rumaroma (ízlés szerint)


Szóráshoz:
  • porcukor


Díszítéshez:
  • kb. 2dl tejszín (hulala v. cukrászhab)


Hagyományos módon palacsintát sütünk ... ehhez a töltelékhez kb. 10-12 db palacsintára lesz szükségünk.




Elkészítés: Először a diós tölteléket készítjük el.
1. A tejet egy fazékban feltesszük melegedni. Közben megdaráljuk a diót és a cukorral összekeverjük. Ha a tej már elég meleg akkor bele tesszük a cukros diót és felfőzzük. Utána félre tesszük egy kicsit hűlni, majd ízesítjük  reszelt narancs héjjal, rumaromával és a őrölt fahéjjal, jól összekeverjük a diós masszát. /Ha egy kicsit hígnak tűnik, akkor tegyünk bele egy kis zsemlemorzsát/.
2. Most a csokikrémet készítjük el. Egy másik fazékban beleöntjük a tejet melegedni, majd mikor már langyos a tej beletesszük a feltördelt csokit és a margarint olvadni. Közben a tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra kikeverjük, majd belekeverjük a étkezési keményítőt. Ha már a tejben elolvadt a csoki és a margarin akkor  beleöntjük a cukros tojássárgákat és addig főzzük, míg elkezd egy kicsit besűrűsödni. Utána félre tesszük, majd bele keverjük a kakaóport és a rumaromát. Az egészet jól összekeverjük.
3. A tejszínt felverjük kemény habbá és a főzött csoki keveréket bele öntjük a felvert habba és fakanállal jól összekeverjük.
4. A palacsintát egy tányérra rakjuk, majd az egyik felét megkenjük a diókrémmel és háromszög alakúra hajtjuk. Megszórjuk porcukorral. Utána a tejszínt kemény habbá felverjük és a nyomózsákba töltjük. A töltött palacsintát leöntjük csokikrémmel és a tetejét tejszínhabbal díszítjük.






Sok sikert az elkészítéséhez és jó étvágyat kívánok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin