2014. szeptember 16., kedd

Túrós pogácsa

Mostanában  sajnos ritkán látni az égen a napocskát sütni ... szinte mindig borús, esős idő van. Ilyenkor én is gyakrabban sütök finomságokat, mint például nyáron a 35 fokban ... :) Az elmúlt napokban többször gondoltam arra, hogy sütnöm kéne valami finom, illatos pogácsát ... és a választásom a túrós pogácsára esett, már amúgy is régen sütöttem ilyen pogácsát. Melléje pedig egy fincsi levest készítettem ... :)



Túrós pogácsa



Hozzávalók:
  • 80 dkg liszt
  • 50 dkg túró
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • csipet cukor
  • 15 dkg margarin
  • 1 kis pohár tejfel
  • 2 db tojás
  • só (ízlés szerint)



Lekenéshez:
  • 1 db tojás




Elkészítés:
1. Egy tálba beletesszük a lisztet. A liszt közepébe egy kis mélyedést "fészket" teszünk. A langyos tejbe teszünk egy csipet cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és jól elkeverjük a tejben. A "fészekbe" beleöntjük az élesztős tejet és a "fészek" széléről szórunk egy kevés lisztet az élesztős tejbe, majd az ujjunkkal jól összekeverjük. Letakarjuk és kb. 4-5 percig kelesztjük, míg felfut az élesztő. (ez a kovász)
2. Utána a lisztbe beletesszük az olvasztott margarint, a tejfelt, a tojásokat, a túrót és a sót. Az egészet jól összegyúrjuk. (Egy rugalmas tésztát kapunk) Letakarjuk és 1 órát pihentetjük.
3. Pihentetés után egy lisztezett sík felületen egy jó vastag ujjnyira kinyújtjuk a tésztát. A tetejét éles késsel kockákra beirdaljuk és a felvert tojással megkenjük a tetejét.
4. Az egészet egy forma kockákra felvágjuk. (Én kockáim kb: 6x6 cm -ek lettek)
5. Sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé rakosgatjuk a tésztát, de ne érjenek össze, mert sülés közben még nőni fognak.
6. Előmelegített sütőben 180 fokon szép arany barnára sütjük.








Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin