2014. szeptember 1., hétfő

Rákóczi túrós

Itt van a Rákóczi túrósnak az ígért receptje ... Azon a hétvégén sütöttem ezt a finom süteményt, mikor
a Albert kekszes süti (csíkos kekszes süti) -t  is készítettem. De had említsem meg, hogy a saját készítésű lekvárral készítettem ezt a fantasztikusan finom süteményt ...
Röviden a sütinek a történetét is megszeretném osztani veletek: Rákóczi János, 20. században élt cukrász és mester szakács alkotása, a magyar konyha jó hírét öregbíti már több, mint 50 éve. A túrós sütemény receptje az 1958-as Brüsszeli világkiállítás óta vált ismerté és több háztartás kedvencé. A szakma nagy öregjei úgy emlékeznek vissza, hogy már a 30-as években is sütötték ezt a süteményt, Rákóczi túrós lepény néven. Receptjét a Magyar Szakács 1937-ben közölte. A sütemény eredeti receptje szerint nem vajas tésztából készült, hanem édes lepényből ...





Rákóczi túrós





A tészta hozzávalói:
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin (hideg)
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet só


Töltelék hozzávalói:
  • 90 dkg túró
  • 10-12 dkg cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 5-10 dkg mazsola (Beáztatott) (De ez ki is maradhat, ha valaki nem szereti a mazsolát)
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 db (jól megmosott) lereszelt citrom héja
  • 3 ek. búzadara


Habrács:
  • 4 db tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor


Kenéshez és töltéshez:
  • sárgabarack lekvár


Elkészítés: (Tepsi mérete: 30x33-as)
1. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd bele tesszük a cukrot és a csipet sót. Az egészet jól összegyúrjuk.
2. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe  a kezünkkel bele tapicskoljuk (nyomkodjuk) a tésztát és villával megszurkáljuk.






3. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük, majd kivesszük  és a tetejét megkenjük sárgabarack lekvárral.







4. Utána elkészítjük a túrókrémet: A Túrókrém összes hozzávalóit egy tálba jól összekeverjük.
5. A megsült és lekvárral megkent tésztára egyenletesen rákenjük a túrókrémet, majd 180 fokos sütőben kb. 15 percre vissza tesszük, hogy a túrókrém is megsüljön.






6. Közben a tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá felverjük. A porcukrot kanalanként adagoljuk a tojásfehérjéhez. ( Elég sokáig kell a robotgéppel verni a habot , míg kemény lesz).
7. Ha már a túrókrém is megsült és sikerült a tojásfehérjét cukorral kemény habbá verni akkor a felvert tojásfehérjét beletöltjük a habzsákba és a túrókrém tetejére rácsokat készítünk ... majd 180 fokon kb. 10-15 percre vissza tesszük a tepsit, hogy a tojásfehérje hab is egy kicsit megsüljön.






8. A tojásfehérje hab is megsült akkor megtöltjük a rácsok közötti réseket barack lekvárral. (Én egy kis kanál segítségével töltöttem.)






9. Ha már végeztünk, betöltöttük az összes rácsok közötti rést, akkor tegyük a hűtőbe pár órára pihenni (hűlni).






10. A kihűlt süteményt vízbe mártott késsel kockára vágva tálaljuk.








Jó étvágyat!


1 megjegyzés:

  1. Kedves Tündi! Én most "akadtam" az oldaladra! Ne vedd kötözködésnek, de kb.45-50 perc nem sok ennek a sütinek??
    A képek, leírások nagyon szépek, átböngészem és ha tudok én is írok illetve segítek! Üdvözöllek: Évi

    VálaszTörlés

linkwithin