2014. szeptember 19., péntek

Diós kosárkák

Már többször szemezgettem itt a neten ezzel a diós finomsággal ... eldöntöttem, hogy én is elfogom készíteni, csak előtte bekellet szereznem ilyen kosárka sütőformát, mert nem volt. Napokban olyan boltba jártam, ahol lehet ilyen dolgokat is kapni. Vettem is egy csomagot amibe 6 db forma található /de már bánom, hogy nem vettem több csomaggal, mert így egy kicsit maceránsabb, hosszadalmas volt a sütés/ Végre eltudtam készíteni a diós kosárkákat, amit nem bántam meg, mert isteni finom, igazi vendégváró finomság és aki szereti a zserbót annak kötelező elkészítenie ... :) 



Diós kosárkák



Tészta hozzávalói:
  • 30 dkg rétesliszt
  • 12 dkg margarin (hideg)
  • 12 dkg porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 3 ek. tej



Töltelék hozzávalói:
  • 30 dkg darált dió
  • 24 dkg porcukor
  • 4 db tojásfehérje



Kenéshez:
  • Sárgabarack lekvár





Elkészítés: (24 db kosárka lesz ebből az adagból) (Kosárkáim mérete: Átmérő felül: 8,5 cm. Átmérő alul: 3,5 cm)
1. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk. A margarinos lisztbe beletesszük a porcukrot, a tojássárgákat, a sót és a tejet. Jól összegyúrjuk. Folpackba becsomagoljuk a tésztát és a hűtőbe tesszük 1-2 órára.
2. Utána kivesszük és egy lisztezett (rétesliszt) sík felületen téglalap alakúra kinyújtjuk (ne vékonyra).
3. A téglalap alakú tésztát 4, majd 6 felé osztjuk.
4. Az elosztott tészta darabkáknak mindegyik oldalát jól belisztezzük, (rétesliszt) majd a sütőformába a kezünkkel belenyomkodjuk.
5. A belenyomkodott tésztát jól bekenjük sárgabarack lekvárral.
6. A darált dióba beleöntjük a porcukrot és összekeverjük. A tojásfehérjét felverjük kemény habbá és óvatosan belekeverjük a cukros dióba.
7. Majd a tészta üreges részét megtöltjük a diós masszával.
8. Így járunk el az összes tésztával, míg el nem fogy.
9. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük.
10. Ha megsült és langyosra kihűlt, utána kiborítjuk a formából a tésztát. (nem kell félni, könnyen ki fog jönni).
11. A teljesen kihűlt diós kosárkáknak a tetejét tálalás előtt porcukorral megszórjuk.








Sok sikert a sütéshez és jó étvágyat kívánok!:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin