2014. szeptember 3., szerda

Császármorzsa /smarni/

Egyik nap csak úgy eszembe jutott, hogy de rég készítettem császármorzsát ... ép itt az ideje, hogy süssek a családomnak. Be is harangoztam, hogy valamelyik nap elfogom készíteni ...  a reakciójuk erre egy nagy széles mosoly volt :) Úgy hogy már másnap neki is álltam elkészíteni ezt a finomságot ... mely olcsó, egyszerű elkészíteni és elég laktató is. Meg szeretném jegyezni, hogy a saját készítésű lekvárommal ettük, ami szerintem még finomabbá tette! ;)
Honnan is ered ennek a desszertnek az elnevezése!? Az Osztrák-Magyar Monarchia idején a bécsi konyha egyik legismertebb édessége volt. Nem véletlenül, hogy a Ferenc József is megnyalta utána mind a tíz ujját, hiszen a császári pár kedvenc édessége volt ...



Császármorzsa /smarni/



Hozzávalók:
  • 30 dkg búzadara
  • 10 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • 4 dl tej
  • 5-10 dkg cukor (ízlés szerint)
  • csipet só
  • (kevés olaj a kisütéshez)


Tetejére:
  • sárgabarack lekvár /vagy/
  • porcukor




Elkészítés:
1. A darát a liszttel, a sóval és a cukorral összekeverjük.
2. A darás keveréket leöntjük a tejjel és kb. 1 óráig pihentetjük. Időnként keverjük meg. (Tejjel megszívja magát a dara és sűrűbb lesz).
3. Miután 1 órát pihentettük, szét választjuk a tojásokat és a tejes darába bele tesszük a tojássárgákat, majd jól összekeverjük.
4. A tojásfehérjét kemény habbá felverjük és bele forgatjuk a darás masszába.
5. Egy lábosban olajat hevítünk, majd beleöntjük a masszát és kevergetve (fakanállal szét kell nyomkodni a nagyobb bucikat) meg sütjük. Addig kell sütni, míg egy kicsit szétmorzsolódik és egy kicsit meg pirul (de arra vigyázva le ne égjen).
6. Mikor megsült, lekvárral lecsurgatjuk vagy porcukorral megszórjuk a tetejét és tálaljuk!







Jó étvágyat kívánok! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin