2014. augusztus 28., csütörtök

Sajtos pillangó

Augusztus 20.-án a nagyobbik fiam "Ádám" a Győri búcsúba fellépet a zenekarával. A szüleim és a húgomék is kijöttek megnézni a koncertet, de megbeszéltük, hogy előtte feljönnek hozzánk egy kicsit beszélgetni, aztán majd együtt megyünk ki a koncertre. Az inni való mellé akartam egy finom sós-sajtos félét  sütni ... ezt a pillangót ábrázoló nagyon-nagyon finom rágcsálni valót készítettem el, ami egy morzsáig még aznap elfogyott ... ! :)



Sajtos pillangó



Tészta hozzávalói:
  • 80 dkg liszt
  • 25 dkg margarin (hideg)
  • só (ízlés szerint)
  • 1 cs. sütőpor
  • 3 dl tej


Krém hozzávalói:
  • 90 dkg margarin (szoba hőmérsékletű)
  • 25 dkg trapista sajt
  • só (ízlés szerint)
  • fűszer piros paprika (ízlés szerint)
  • szerecsendió (fél mokkáskanál)
  • őrölt kömény (ízlés szerint)


Ragasztáshoz:
  • 1db tojás





Elkészítés:
1. Lisztet beletesszük egy nagy tálba.
2. A margarint a liszttel elmorzsoljuk, utána beletesszük a sót, a sütőport, és a tejet. Jól összegyúrjuk. Egy rugalmas tésztát kapunk.
3. Egy kicsit pihentetjük a tésztát, közben elkészítjük a krémet.
4. Egy tálban a puha margarint fakanállal szétnyomkodjuk. Lereszeljük a sajtot és beletesszük a margarinba és összekeverjük. Utána beletesszük a sót, a szerecsendiót, a fűszer pirospaprikát és a őrölt köményt. Az egészet jól összekeverjük.
5. A tészta cipót 4 egyenlő részre osztjuk.
6. Az egyik cipót egy lisztezett sík felületen kinyújtsuk és megkenjük a margarinos-sajtos krémmel, majd feltekerjük, mint a beiglit.
7. A második cipóval is így járunk el.
8. A két rudat szorosan egymás mellé helyezzük és egy éles késsel egyszerre a két rúdból kb. 1 cm széles szeleteket vágunk. ( A két tészta tekercs lesz egy pillangó).
9. Egyik tekercsnek az egyik oldalát (ahol a tészta vége látszik) bekenjük a felvert tojással és a másik tekercset hozzá "ragasztjuk". (Képen jól látszik, hogy fog kinézni). Majd az összeragasztott tekercs oldalait középen az ujjunkkal összenyomjuk.
10. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a "pillangókat", de ne túl közel egymáshoz, mert sülés közben megnőnek.
11. Így járunk el a tésztával, míg el nem fogy.
12. Előmelegített sütőben 180 fokon világos barnára sütjük.









Sok sikert az elkészítéséhez és jó étvágyat kívánok! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin