2014. augusztus 22., péntek

Lekvár készítés

Idén nyáron háromféle  lekvárt tettem el ... sárgabarack, szilva és alma lekvárt. Sárgabarackból 9 üveggel, szilvából 7 üveggel, és almából is 7 üveggel lett. Eddig  minden évben az én drága anyósom készítette ... mert hát ugye igazam van a nagyi lekvárjánál nincs finomabb!? :) De sajnos már nekem kell elkészíteni, mivel már nincs a mama, aki elkészítse :( Az Ő receptje szerint készítettem el ... és kimerem jelenteni, hogy nagyon finom lett, mivel már  le is lett meózva ... ! :)Lekvár készítésHozzávalók:
  • Gyümölcs (sárgabarack, szilva, alma)
  • cukor (kg-ént 30 - 40 dkg)
  • nátrium-benzoát
Elkészítés: Most én a sárgabarackot írom le, hogy készítettem el lekvárnak ... természetesen ugyan így járunk el a többi gyümölccsel is, csak nem kell a héját leforrázni.  Az almát egyszerűen megpucoljuk és kimagozzuk, a szilvát pedig csak kimagozzuk és héjastól főzzük meg.
1. Alaposan megmossuk a gyümölcsöket.
2. Egy nagy fazékban teszünk fel vizet forrni.
3. Mikor a víz már forr, bele tesszük a sárgabarackokat a forró vízbe pár másodpercre (kb.10-20 másodperc), (leforrázzuk) és egy szűrő segítségével majd kiszedjük a gyümölcsöket.
4. Ha már kihűlt annyira, hogy megtudjuk fogni, akkor kimagozzuk és lehúzzuk a héját ( nagyon egyszerűen lefog jönni).
5. Egy nagy fazékba bele tesszük a héjától megpucolt és kimagozott, majd negyedekre vágott gyümölcsöket.
6. Majd a gyümölcs tetejére rászórjuk a cukrot. ( kilóként 30-40 dkg cukrot, úgyhogy, ha a gyümölcs mondjuk 6 kg akkor kb. 180-240 dkg cukrot szórunk rá ... attól függ ki mennyire szereti édesen ... )
7. Rátesszük a fazék tetejét és kb. 24 órán át hagyjuk állni. ( Nem kell vele semmit se csinálni, még megkeverni se ... ). CSAK MÁSNAP FŐZZÜK FEL ... 
8. Másnap elkezdjük főzni a gyümölcsöt. (Nem kell félni nem fog leégni, mert elég sok levet ereszt).
Addig főzzük, folyamatos kevergetéssel míg szét nem főlnek a gyümölcsök. Mielőtt lezárnánk a "gázt" alatta előtte kb. 10 perccel teszünk a gyümölcsbe egy kávéskanál nátrium-benzoátot és még egy kicsit így főzzük tovább.
9. Jól kimosott, tiszta üvegekbe töltjük a még forró lekvárt és a tetejére késhegynyi nátrium-benzoátot teszünk. Jó erősen rázárjuk az üvegek tetejét, aztán mehet a száraz dunsztba.
 MI IS AZ A SZÁRAZ DUNSZT?
10. Egy nagy pléddel jól körbe takargatjuk a forró üvegeket és így hagyjuk teljesen kihűlni. (Én 4 napig hagytam betakarva). Majd, ha már kihűltek az üvegek kivesszük a plédből és a végleges helyükre tesszük a finom házi lekvárt.


Sok sikert kívánok a lekvár készítéshez! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin