2014. augusztus 25., hétfő

Hagymás-kolbászos-sajtos stangli

Ezzel a finomsággal inkább a kisebbik fiamnak, Bálintnak kedveztem, mert Ő a sajtos-sós ízek kedvelője. Mikor megmondtam, hogy mit óhajtok sütni egyből az volt rá a válasza: - Anya, de dupla adagot, jó sokat süssél belőle! :) Így hát 1 kg lisztből sütöttem meg ezt a ínycsiklandozó stanglit ... természetesen, aki sokallja az adagot az el is felezheti a hozzávalókat ... Készítsétek el, tényleg mennyei finom! Nálunk így nagy adagba sütve is hamar elfogyott!



Hagymás-kolbászos-sajtos stangli



Tészta hozzávalói:
  • 1kg liszt
  • 1dl + 4 dl langyos tej
  • 4 dkg élesztő
  • só (ízlés szerint)
  • 2 db tojássárgája
  • 1 kispohár tejfel
  • 1-2 csipet cukor


Töltelék hozzávalói:
  • 1 db nagy lila hagyma
  • kolbász
  • kb. 30 dkg sajt (trapista, de lehet füstölt is)
  • 20 dkg margarin


Tetejére:
  • 1 db felvert tojás
  • szezánmag





Elkészítés:
1. Egy nagy tálba beletesszük a lisztet. A 1 dl langyos tejbe teszünk egy-kettő csipet cukrot. A liszt közepébe egy kis mélyedést "fészket" teszünk és bele öntjük a cukros langyos tejet. A tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd az ujjunkkal jól összekeverjük a tejben. A "fészek" széléről egy kis lisztet szórunk az élesztős tejbe, majd megint jól összekeverjük az ujjunkkal az élesztős lisztes tejet (ez a kovász) és letakarjuk kb. 3-5 percre, míg felfut a kovász.
2. Utána beletesszük a lisztbe a tojássárgákat, a tejfelt és a sót. Jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk. Letakarjuk és kb. 1 órát pihentetjük, míg kb. a duplájára nem nől a tészta.
3. Közben míg kel a tészta addig előkészítjük a tölteléknek valóit. Lereszeljük a sajtot (a lereszelt sajtot egy kicsit szórjuk meg liszttel, így nem fog összeragadni). A kolbászt vékony karikákra felvágjuk, a kolbász karikákat pedig félbe vágjuk. A lila hagymát megpucoljuk és vékonyan felvágjuk, majd egy kisebb lábosban megolvasztjuk a margarint és beletesszük a hagymát dinsztelni.
4. Mikor már megkelt a tészta egy lisztezett sík felületen kb. ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk a tésztát. Először a hagymás -margarin felével meglocsoljuk a tésztát, majd erre rászórjuk a kolbász felét és végül a reszelt sajt felét.
5. Utána hajtogatjuk a tésztát a következő képen: Először a tészta bal oldalát közepéig ráhajtjuk, utána a jobb oldalát ráhajtjuk. Aztán az alsó részét közepéig ráhajtjuk és végül a felső részét is ... (Képen is megmutatom, hogy kell hajtogatni). Megfordítjuk, ami a felső része volt most az alsó része lesz.
6. Letakarjuk egy konyha ruhával és kb. 15 percig pihentetjük.
7. Majd szórunk egy kis lisztet a tészta aljára, hogy ne ragadjon le és megint kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra a tésztát és a maradék tölteléknek valóit rászórjuk úgy, mint előzőleg, majd megint hajtogatunk. Letakarjuk, kb. 15 percig pihentetjük.
8. Utána jó ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és egy éles késsel a tetejét beirdaljuk, majd egyforma négyzetekre felvágjuk.
9. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a négyzetre felvágott tésztát és a tetejét lekenjük a felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal.
10. Előmelegített sütőben 180 fokon szép aranybarnára sütjük.









Sok sikert a sütéshez, jó étvágyat kívánok!:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin