2014. július 25., péntek

Máglyarakás

Reggel láttam, hogy megint elég sok zsemle megmaradt ... nem szívesen dobálom ki a szemetesbe, ezért arra gondoltam készítek belőle finom máglyarakást a családom úgyis nagyon szereti ... :) Minden hozzávaló volt itthon, úgyhogy neki is láttam ... Én így szoktam elkészíteni, de hát ugye, ahány ház, annyi szokás ... :)



Máglyarakás



Hozzávalók:
  • kb. 5-6 db zsemle (nekem nagyobb méretű zsemléim voltak)
  • sárgabarack lekvár
  • kristálycukor
  • kb. 10-15 dkg darált dió
  • kb. 10-15 dkg darált mák
  • kb. 1 l tej
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 5 db tojás
  • kb. 4-5 db alma


Tepsi kikenéséhez:
  • margarin
  • zsemlemorzsa




Elkészítés: (Én a kisebb méretű tepsibe készítettem 20x30 cm- be)

1. Először a tepsit kenjük ki margarinnal és szórjuk meg zsemlemorzsával.


2. A tejet egy lábosban felforraljuk.

3. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgákat 5 dkg cukorral és a vaníliás cukorral habosra kikeverjük.


4. A felforrt tejbe beleöntjük a cukros tojássárgákat és jól összekeverjük.


5. A tepsi aljába belerakosgatjuk egymásmellé szorosan a felszeletelt zsemlét.


6. A tojássárgás tejjel az összes zsemlét bőségesen leöntjük (jól ázzanak át).

7. A megpucolt és kimagozott almákat felszeleteljük és befedjük vele a zsemléket.


8. Az almákat megkenjük  sárgabarack lekvárral.


9. Utána rászórjuk a darált diót, majd ízlés szerint megszórjuk cukorral.


10. Erre pedig rászórjuk a darált mákot.



11. Befedjük a felszeletelt zsemlével és megint bőségesen leöntjük a tojássárgás tejjel.


12. Előmelegített sütőben180 fokon kb. 20-30 percig sütjük.

13. Közben a tojásfehérjét 3 dkg cukorral kemény habbá verjük. A felvert habba 2 ek. sárgabarack lekvárt keverünk bele. (Nekem sajnos a hab nem igazán verődött fel :( ).

14. A megsült máglyarakás tetejére rákenjük a habot és kb. 5-10 percre vissza tesszük a tepsit a sütőbe, hogy a hab is megsüljön.

15. Ha kihűlt, kockákra vágva tálaljuk.






Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin