2014. július 10., csütörtök

Hernyó töltött kifli

Nagyon finom ez a töltött kifli ... ráadásul úgy variálhatod a belevalót ahogy neked tetszik. Nálunk pillanatok alatt elfogyott, pedig nem kis adagot sütöttem :) De már meg is kaptam a feladatott ... hamarosan újra el kell készítenem ... ;)




Hernyó töltött kifli




Hozzávalók a tésztához:
  • 80 dkg liszt
  • kb. 3 dl víz (langyos)
  • csipet cukor
  • 10 dkg margarin (olvasztott)
  • 4 dkg élesztő
  • só (ízlés szerint)


Töltelék:
  • 1 cs. lapkasajt
  • kb. 1 szál kolbász
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 kiskanál pizzakrém
  • kb. 20 dkg trappista sajt (lereszelve)


Tetejére:
  • 1 db tojás (felvert)
  • szezámmag




Elkészítés:
1. A lisztet egy nagy tálba bele tesszük. A közepébe egy kis mélyedést készítünk a kezünkkel "fészket" és beleöntünk 1 dl langyos vizet, majd  a vízbe szórunk egy csipet cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Ujjunkkal jól összekeverjük az élesztős vizet. Utána a  "fészek" széléről szórunk az élesztős vízbe  egy kis lisztet és megint jól összekeverjük az ujjunkkal, majd letakarjuk és kb. 5 percet várunk, míg fel fut a kovász.
2. Miután felfutott a kovász bele tesszük a sót, az olvasztott margarint, és a maradék  (2 dl) langyos vizet  és jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk.
3. Letakarjuk és kb. 1 óráig pihentetjük míg a duplájára nem kell.
4. Míg kell a tészta addig összekészítjük a belevalókat: A kolbászt felkarikázzuk, a trappista sajtot lereszeljük és a tejfölt összekeverjük a pizzakrémmel.
5. Mikor már meg kelt a tészta csipünk belőle egy jó nagy maréknyit és egy lisztezett sík felületen kezünkkel egy kicsit oválisra kinyújtjuk (kilapogatjuk). A tészta egyik végére rátesszük a lapka sajt felét, megkenjük tejfölös pizzakrémmel, majd rátesszük a kolbászt.
6. A tészta másik végét pizzavágóval kis bevágásokat ejtünk a tésztán, de csak közepéig, majd a bevágott részre szórunk egy kis reszelt sajtot.
7. A kolbászos felénél elkezdjük a tésztát feltekerni, de a vágott része kerüljön felülre. Ezt a műveletet addig ismételjük, amíg el nem fogy a tészta. ( Nekem kb. 12 kifli lett)
8. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a kifliket, ne nagyon közel egymáshoz, mert még sütés közben nő. (Fontos, hogy most is a vágott felülete legyen felül!) Megkenjük a felvert tojással a tetejét és megszórjuk szezámmaggal.
9. Előmelegített sütőben 180 fokon szép barnára sütjük.





Jó étvágyat kívánok! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

linkwithin